Oglasio se i Mrkić: Manje ljudi je zaposleno nego što je otišlo u penziju

Doskorašnji ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da je tokom njegovog mandata u Ministarstvu spoljnih poslova zaposleno pedesetak službenika, a da je u isto vreme šezdesetak službenika otišlo u penziju ili raskinulo radni odnos.

– U stalni radni odnos je primljeno 50-ak službenika, što je činjeno shodno odredbama važećeg Zakona o spoljnim poslovima. Pritom treba imati u vidu da je u toku mog mandata otišlo u penziju ili raskinulo radni odnos 60-ak službenika – naveo je Mrkić u pisanoj izjavi Beti, povodom izveštaja medija o višestruko većem broju zaposlenih u MSP.

Prema rečima Mrkića, koji je bio ministar od jula 2012. godine, a sada je savetnik predsednika Srbije, u MSP su primani po ugovoru na određeno vreme i oni stručnjaci koji su ispunjavali odgovarajuće uslove, propisane Zakonom i sistematizacijom MSP-a, odnosno službenici na privremenom radu zbog zamene odsutnog radnika ili povećanog obima posla.

Dodao je da je siguran da je i njihov broj bar četiri puta manji od broja koji su pominjali mediji, kao i da se službenicima angažovanim na određeno vreme ne obnavlja automatski ugovor o privremenoj zaposlenosti, pa se njihova brojnost može umanjivati ili povećavati, zavisno od potreba službe.

– Tražio sam dva puta da se raspiše javni konkurs za prijem službenika u MSP. Nije bilo moguće zbog nedostatka sredstava, i limita prihvaćenih sporazumom sa MMF-om – naveo je Mrkić.

Ivan Mrkić je saopštio da je verovatno tačno da je od 2009. godine do danas izdato više od tri hiljade diplomatskih pasoša, navodeći pritom da svaki diplomatski predstavnik i članovi porodice moraju imati diplomatske pasoše.

– Sa članovima Vlade, narodnim poslanicima, državnim sekretarima i rukovodiocima javnih preduzeća (što zakon nalaže – ministar se o tome ne pita) moglo je i više da bude izdato – saopštio je Mrkić. On je kao “bezočnu laž” nazvao ranije pisanje medija da je izdao

diplomatski pasoš tašti predsednika Srbije, rekavši da “zbog te laži niko ne odgovara”.

Ivan Mrkić je preporučio medijima da podatke povodom kojih reaguje provere i kod sadašnjeg rukovodstva MSP-a i ministra Ivice Dačića.