Olakšice za učenike: Od ove godine besplatne onlajn pripreme za polaganje mature

Na osnovu rezultata testova, roditelji u svakom trenutku mogu da imaju uvid u to koliko je dete zaista spremno za polaganje.

 

Kraj školske godine je sve bliži. Iako se većina đaka tome raduje, učenici završnog razreda osnovnih škola imaju još jednu muku pred sobom. To je polaganje male mature. Nakon završenih testova probne male mature, mnogi učenici i roditelji još više su se zabrinuli. Među njima najviše oni čije su škole štrajkovale.

U školama koje su štrajkovale lošiji rezultati probne male mature

Prema rezultatima probnih testova male mature, mali maturanti iz gradova u kojima se štrajkovalo, poput Čačka, Kraljeva i Valjeva, uradili su lošije sva tri testa na probnom polaganju male mature od osmaka iz Beograda i Novog Sada, gde profesori nisu štrajkovali. Tako je u školama koje su štrajkovale prosek bodova iz matematike između 8 i 10, iz srpskog (maternjeg) jezika 10, 5, a na kombinovanim testovima 12, 4. Prosek bodova u školama koje nisu štrajkovale znatno je veći – u matematici je između 11 i 12,86, iz srpskog (maternjeg) jezika 12, 5, a na kombinovanom testu 13, 5.

Milorad Antić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) navodi da su takvi rezultati očekivani i da među đacima svakako postoji razlika u znanju. „Od 45 minuta časa, 25 minuta je učenje novog gradiva, a 20 obnavljanje starog, pa zaključite koliko su đaci oštećeni“, naveo je on u izjavi za „Blic“.

Nedovoljno vremena za nadoknadu gradiva

Đacima su najteži bili matematički zadaci iz oblasti geometrije, razumevanje i analiza odlomka književnog teksta iz srpskog jezika, dok su zadatke kombinovanog testa osmaci u proseku bolje znali. Procenjuje se da je za vreme najdužeg štrajka u istoriji srpske prosvete više od 300.000 đaka izgubilo skoro 200 časova.

Polaganje mature zakazano je za: 15, 16. i 17. jun, a preliminarni rezultati ovog testa trebalo bi da budu objavljeni 19. juna. Za mnoge roditelje i učenike ovo predstavlja zbunjujuću situaciju, jer se matura bliži i ne ostaje im mnogo vremena za pripremu. Takođe, roditelje hvata panika i zbog još jednog opterećenja za kućni budžet – prilično velikih suma novca koje je potrebno izdvojiti za privatne časove. Mnogi roditelji nisu u mogućnosti da to priušte deci, a čak i oni koji to mogu da plate imaju još jedan problem – nedovoljan broj odgovarajućih profesora, pogotovo u manjim mestima i gradovima.

Besplatna pomoć malim maturantima

Imajući u vidu sve teže i obimnije gradivo koje učenike osmog razreda čeka na završnom ispitu, ali i probleme sa kojima su se susreli učenici čije su škole štrajkovale, Srednja škola za informacione tehnologije ITHS, u saradnji sa Savremenom gimnazijom, osmislila je i realizovala projekat visokokvalitetne pripremne nastave. Njihov projekat „Mala matura“ omogućava učenicima da besplatno, kroz platformu za učenje na daljinu, putem interneta, na izuzetno jednostavan i zanimljiv način, pristupaju kursevima iz oblasti srpskog jezika, matematike, ali i biologije, istorije, geografije, fizike i hemije – odnosno svih predmeta koji su deo kombinovanog testa. Ovaj sajt tako omogućuje učenicima da se u potpunosti spreme za završni ispit. Maturanti školske 2013/2014. godine bili su prva generacija koja je imala posebnu privilegiju i mogućnost da se priprema za završni ispit putem mobilnog uređaja i to potpuno besplatno.

Kako „Mala matura“ može da pomogne?

Reč je o edukativnom servisu koji je putem interneta dostupan 24 časa dnevno, ma u kom gradu ili mestu da živite. Gradivo iz svih predmeta dostupno je u vidu onlajn kurseva, video-materijala i ilustracija, pa učenici interaktivnim putem i na interesantan način mogu da savladaju gradivo. Pored kurseva, dostupni su i brojni testovi (testovi nakon svake nastavne jedinice i testovi po modulu), koji učenicima pružaju mogućnost da provere stečeno znanje i pripremljenost. Bez vremenskog ograničenja i pritiska, oni mogu da prelaze jedno isto gradivo više puta, na onaj način i onom brzinom koja njima odgovara.

Pomoć profesora koji su uvek dostupni

Mnogi roditelji ne veruju da tehnologija može da zameni profesora, što u nekim slučajevima i jeste istina, pogotovo kada je u pitanju rešavanje konkretnih logičkih problema. Zato su na servisu „Mala matura“ profesori uvek dostupni za saradnju, spremni da odgovaraju na pitanja, razreše nedoumice ili probleme.

Gotovo svi učenici danas koriste Fejsbuk i i-mejl. Putem ovih kanala mogu da stupe u kontakt s profesorima u bilo koje vreme, a profesori će im u najkraćem roku odgovoriti na pitanja i pomoći im da reše probleme i savladaju gradivo koje im je posebno teško.

Kada se jednom uloguju, učenicima svi sadržaji postaju dostupni. Mogu da biraju predmet i lekcije koje žele da obnove ili nauče ili da odmah počnu da rešavaju testove. Na osnovu rezultata testova, roditelji u svakom trenutku mogu da imaju uvid u to koliko je dete zaista spremno za polaganje.

Sve detalje o „Maloj maturi“ možete saznati OVDE.loading...