ONI UBIJAJU, A MINISTAR SE PRAVDA: Vulin priznao da je država nemoćna protiv ‘problematične dece’

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da on kao ministar ne može ništa da uradi da se „problematična deca sklone s ulice" i ukazao na neophodnost promene sistema koji mora da se prilagodi „vremenu u kojem živimo".

Vulin je to rekao komentarišući napad dečaka od 10-11 godina na književnika Rašu Popova pre tri nedelje u centru Beograda.

– Mora da se promeni odgovarajući zakon. Ja kao ministar ne mogu ništa da uradim, a ne mogu ni centri za socijalni rad – kazao je Vulin novinarima u Beogradu i naglasio da zna slučaj tih dečaka-napadača, „ali to su deca koja su u takvom uzrastu da ne možete da ih zadržite na bilo kakav način, jer su mlađi od 14 godina”.

Objasnio je da je decu mlađu od 14 godina nemoguće krivično goniti, da je više centara izricalo meru slanja u odgovarajuću ustanovu, ali da ta deca beže i „onda ih traže mesecima”.

– Centar za socijalni rad je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova više puta zbrinjavao takvu decu, ali oni pobegnu, a na to sistem trenutno ne može da odgovori – dodao je ministar.loading...