OPASNOST VREBA SA PIJACA: Jagode i salata puni salmonele

Posle poplava Voda iz reka, koja se koristi za zalivanje voća i povrća, pomešala se s kanalizacijom, pa su bakterije završile na poljoprivrednom zemljištu, tvrdi dr Snežana Đorđević.

Ukoliko kupujete jagode i zeleniš na pijaci, budite oprezni, jer opaka fekalna bakterija salmonela i druge mogu na njemu da prežive i mesec dana nakon poplava.

Naime, ove bakterije na voće i povrće mogu da dospeju i zalivanjem iz kanala zbog mešanja vode iz reka s fekalijama iz septičkih jama. Ono što najviše zabrinjava jeste da, tvrdi mikrobiolog prof. dr Snežana Đorđević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, salmonela na jagodama može da opstane i u frižideru na temperaturi od četiri stepena, piše „Kurir”.

Nalaze se u mulju

– Dokazano je da na biljkama koliformne bakterije, fekalni zagađivači, poput salmonele i ešerihije koli, u frižideru mogu da prežive do 30 dana. Sa izlivanjem vode izlila se i voda iz reka i pomešala s kanalizacijom i septičkim jamama, a postoji mogućnost da se u njima nalaze fekalne bakterije ešerihija koli, salmonela, enterobakter… Sve te bakterije našle su se na poljoprivrednom zemljištu i na zasadima. Na voće i povrće mogu se preneti i zalivanjem iz kanala. Iako se prodaja povrća s tog područja sada kontroliše, fekalne bakterije mogu dugo da prežive u mulju i zemljištu i da se kasnije jave na novim zasadima – kaže dr Đorđević.

– Ukoliko ima bakterija, onda je pre setve potrebno izvršiti bioremedijaciju zemljišta. To se radi tretiranjem zemljišta preparatima koji sadrže korisne bakterije koje se bore protiv štetnih i smanjuju njihovu količinu – objašnjava Đorđevićeva.

Opasno po bebe

Infektolog Vladan Ranković kaže da salmonela izaziva više bolesti i najopasnija je po bebe i stare ljude.

– Salmonela je opasna bakterija koja izaziva upalu crevne sluznice, upalu žučne kese, a u najgorem slučaju može da pređe u sepsu. Najbolje je ne kupovati povrće i voće sa rizičnog područja, a ako se ne zna s kog je područja, onda ga treba dobro oprati i skuvati – ističe Ranković.loading...