OPET INCIDENT: Prodavali lažne testove za hiljadu dinara?!

U Ministarstvu prosvete tvrde da nema šanse da su originalni zadaci procurili u javnost, ali da je i do njih došla informacija o prodaji kombinacija, i to u naselju Banjica.

Dan uoči prvog dela male mature na Banjici su se pojavili testovi koji su prodavani za hiljadu dinara. Međutim, u Ministarstvu prosvete tvrde da je reč o lažnim testovima i da zasad nema neregularnosti. Tako je ponovo dovedena u pitanje regularnost završnog testa za osnovce, ali kako u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tvrde, nema razloga za brigu jer su se na crnom tržištu našli lažni testovi.

Pronele se glasine

Prve glasine mogle su se čuti od učenika Osnovne škole „Drinka Pavlović”, u kojoj je grupa budućih srednjoškolaca tačno u podne, nakon dva sata testiranja znanja iz srpskog (maternjeg) jezika, završila prvi od tri koraka ka daljem školovanju.
Sava N. (14) rekao je da je načuo od drugarice iz škole da su sva tri testa mogla da se kupe po ceni od 1.000 dinara po komadu.

– Ali to sam samo čuo. Nisam imao priliku da se sam uverim, niti sam video testove – objasnio je ovaj svršeni đak osmog razreda, čiji su drugari istakli da je test bio lak i da se najviše pribojavaju poslednjeg, kombinovanog testa – učenik.
U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potvrdili su navode dece iz OŠ „Drinka Pavlović”.

Roditelji nasamareni

– Čuli smo za to da je nekoliko dana pre polaganja male mature u naselju Banjica moglo da se dođe do testova. Ali to su lažni testovi! Roditelji su, pored toga što su pokušali da učine medveđu uslugu svojoj deci, na kraju još i nasamareni – nezvanično su rekli za „Kurir” iz resornog ministarstva.

Učenike danas očekuje test iz matematike, a sutra kombinovani test s nepoznatim pitanjima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.
Prema rečima ministra Srđana Verbića, policija je i ove godine bila zadužena za bezbednost, ali i distribuciju ispitnog materijala do direktora škola.

Sigurnosne kese

Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević, koji se nalazi na čelu komisije za sprovođenje završnog ispita, objasnio je da su testovi sa šiframa spakovani u sigurnosne kese i kutije i da se dopremaju do školskih uprava.

– Za svaki ispit odštampano je oko 70.000 listića u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja – rekao je on i naglasio da se nada da će sledeće godine situacija u vezi sa završnim ispitom izgledati opuštenije, „jer ni prošle a ni ove godine matura ne protiče u normalnim okolnostima”.

Prvostepena presuda
ZA KRAĐU TESTOVA GODINA ZATVORA

U isto vreme prošle godine Zorica Matić, radnica na pakovanju testova u Javnom preduzeću „Službeni glasnik”, ukrala je tri kombinacije testova iz srpskog jezike i dva iz matematike, što je dovelo do poništavanja rezultata male mature i njenog uvrštavanja u krajnje bodovanje. Ona je prvostepeno osuđena na godinu dana zatvora, a trojica njenih saučesnika koji su se teretili za krivično delo prikrivanja dobila su uslovne kazne od šest meseci zatvora.