Opozicija ne razume zakon o radu jer Vulin nerazgovetno čita

Poslanici opozicije danas su negodovali kod predsednice parlamenta zbog toga što je, kako su ocenili, ministar rada Aleksandar Vulin nerazgovetno čitao tekst kojim je obrazložio izmene Zakona o radu.

Zamenik šefa poslaničkog kluba NDS Janko Veselinović rekao je na početku objedinjene načelne rasprave o tom i izmenama Zakona o PIO, da ministra Vulina ništa nije razumeo, pa zato moli predsednicu Skupštine Maju Gojković da ona „zamoli ministra da „još jednom pročita ono što je napisao”.

– Radi se o veoma važnom zakonu, pravima radnika, mi smo ozbiljno pristupili tom zakonu, uložili smo amandamne, možda bi tražili odgovore od minisitra, ali to nismo mogli, jer iskreno, priznajem, da nisam ništa razumeo – rekao je Veselinović.

Predsednica Skupštine odgovorila je poslaniku da je „ministar „čitao na svoj način”, a šef poslanika DS Borislav Stefanović primetio da je trebalo poslanicima ili da podeli pisani govor ministra da ga sami pročitaju ili da zamoli Vulina da ga pročita na razumljiviji način još jednom.

– Znam da Vulin retko dolazi u Skupštinu, ali trebalo je možda da ga zamolite da na razumljiviji način pročita govor, jer želimo da razumemo stav Vlade o zakonima o kojima raspravljamo – rekao je Stefanović predsednici Skupštine.

On je Gojkovićevoj poručio da bi bilo „koretno da je „barem blago intervenisala ili da je ministar dao nekom od državnih sekretara da oni pročitaju tekst kojim je obrazložio izmene Zakona o radu”.

– „Svi ste videli da sam blago intervenisala pa je ministar približio mikrofon i poslanici su bolje čuli nastavak – odgovorila je Gojkovićeva.

U nastavku rasprave šef poslaničkog kluba SPO-DHS S Aleksandar Jugović rakao je da će poslanici te grupe glasati za izmene zakona, jer je obaveza da se podrži taj reformski korak vlade.

– Samo jaka Srbija može garantovati pojedincu da može da radi i stvara – ocenio je Jugović.

Poslanici prethodno nisu prihvatili predlog Stefanovića da se vreme rasprave udvostruči, zbog, kako je obrazložio, kratkog roka koji su poslanici imali da se upoznaju sa tim važnim zakonskim rešenjem.

– Demokratska stranka ne može da podrži izmene Zakona o radu jer ne vidimo nikakvu vezu sa povećanjem zaposlenosti na koju se predlagač poziva. Na koji način će to biti učinjeno kada se smanjuju prava zaposlenih naročito u praivatnom sektoru. Takođe, nedovoljna je zaštita osoba s invaliditetom, trudnica i porodilja ovim zakonom – rekao je Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS.

On je još kazao da je utisak da se ovim zakonom želi stvoriti jeftina radna snaga, a gazde će samostalno odlučivati ko će, koliko, kada i gde da radi, kao i koliko će da bude plaćen , a radnike će moći da otpuste kad god požele.

Zoran Živković (Nova stranka) smatra da su izmene Zakona o radu falične i da sigurno neće podići zapošljavanje, neće smanjiti sivu ekonomiju, niti povećati investicije.

– Navodno je zakon rađen po preporuci EU, ali to nije tačno jer u EU ne postoji jedinstven sistem radnog zakonodavstva. Ovde su prepreka korupcija i sigurnost ulaganja. Zakon je loš i za radnike i za poslodavce – rekao je Živković.

Aleksandar Jovičić ocenjuje da je suština zakona smanjenje nezaposlenosti, adekvatna kontrola rada na određeno vreme, odvajanje rada od nerada i uopšte podsticaj privrede. Zato su, kazao je, učinjeni ustupci i privrednicima, ali se i vodilo računa o zaštiti prava radnika te on ne vidi razlog zbog kojeg opozicija nije zadovoljna predloženim zakonskim izmenama.

Zakon je podržala i poslanička grupa SPS.