Opozicija neće glasati za Zakon o radu

Predstavnici opozicije danas su oštro kritikovali izmene i dopune Zakona o radu istakavši da je on katastrofalan, da neće povećati zaposlenost i omogućiti nove investicije, dok su predstavnici vladajuće koalicije ocenili da se njime štite i prava radnika i poslodavaca.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Jovičić rekao je da su izmene i dopune Zakona o radu veoma važne i da je njihovim predlaganjem Vlada pokazala ozbiljnost.

– Ovo je važan i sistemski zakon, njime se čine ustupci privrednicima, ali se štite i prava radnika – kazao je Jovičić novinarima u Skupštini Srbije.

Podršku izmenama Zakona o radu najavili su poslanici Nove Srbije, Srpskog porekta obnove i Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Borislav Stefanović smatra da se predloženim merama, jača, kako je istakao jedan odsto ljudi u Srbiji koji će sa radnicima moći da postupaju „kako god hoće”.

– Zakonom se uvodi princip jeftine radne snage, odnosno njim će sprski radnik koji je pošten i vredan, postati kao radnik na Bliskom istoku koji proizvodi patike, a ne može da ih kupi – kazao je Stefanović.

Dodao je da DS ne može da podrži predloženi zakon, koji isključivo štiti prava poslodavaca i najavio podnošenje većeg broja amandmana.

– Zakonom se dovode u pitanje radnička prava koja postoje više od 150 godina, to nema nigde u Evropi – upozorio je on.

Stefanović je kazao da zakon ne štiti najugroženije slojeve stanovništva – osobe sa invaliditetom i trudnice i naglasio da su posebno ugroženi mladi koji nemaju minuli rad.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je zakon faličan i katastrofalan i za radnike i za poslodavce.

– Zakon je faličan, a navodno je rađen po preporuci Evropske unije, a to nije tačno, jer u EU postoji jedinstven sistem radnog zakonodavstva, te takva preporuka ne postoji – rekao je novinarima Živković.

On takođe smatra da se tim Zakonom neće povećati zaposlenost i investicije, kao i da se neće smanjiti siva ekonomija.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je da je zakon „presipanje iz šupljeg u prazno” i da se njim ne rešava ništa.

– Zakon nije sistemski, on predviđa zaštitu najugoroženijih slojeva stanovništva i mi ćemo se potruditi da to popravimo kroz amadmane – kazao je Čanak.

Poslanik Nove deokratske stranke Marko Đurišić je ocenio da izmene Zakona o radu neće dovesti do novih investicija, navodeći da ni važeći nije bio prepreka.

On je rekao da su za vreme važećeg zakona investicije prelazile milijardu evra godšnjie, a da su čak jedne godine bile i tri milijarede, ali su pale za vreme aktuelne vlast na čijem čelu je SNS.

– Otkako je došla ova vlada investicije nisu bile ni milijardu evra. Ne vidim da je Zakon o radu problem, već je problem u vladi koja ne ume da privuče strane investiticije – rekao je poslanik opozicione NDS Marko Đurišić.

Skupština Srbije počela je vanredno zasedanje na čijem su dnevnom redu izmene Zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju, Predlog zakona o otklanjanju posledica poplava i Izveštaj o poplavama i merama koje su preduzete radi spasavanja stanovništva i odbrane ugroženih mesta od poplava.