Oprez: Na ovih pet telefonskih prevara ni slučajno ne nasedajte

SMS poruke, lažni propušteni pozivi i osiguranja mobilnih uređaja samo su neke od najzastupljenijih prevara na koje su 'nasele' hiljade korisnika širom sveta. Mi vam predstavljamo pet najpopularnijih.

Telefonske prevare koje se već godinama dešavaju u svetu odavno su stigle i u Srbiju. Najnovija u nizu prevara poznata je svim mobilnim operaterima, koji ne mogu da se izbore s njom, već samo upozore svoje korisnike i ukažu na problem.

Ovim pokazuju nemoć da blagovremeno zaštite svoje korisnike, koji revoltirani njihovim ponašanjem čak sumnjaju da iza prevara u stvari stoje veliki mobilni operateri.

Telegraf.rs je istražio koje su najveće prevare s kojima su se susreću telefonske kompanije i njihovi korisnici.

1. Propušten poziv

Sve popularnije u Srbiji svakako su prevare s “lažnim” propuštenim pozivima. S obzirom na to da korisnik ne prepoznaje broj, obično uzvrati poziv. U ovom slučaju, s druge strane čuje se zvonjava telefona ili uobičajen zvuk uspostavljanja veze takozvani “čist kanal”.

Ovaj naizgled običan poziv u stvari usmerava vas na međunarodne brojeve, koji su programirani tako da ih ne možete prekinuti , a uspostavljanje veze tarifira se po cenovniku međunarodnog tarifnog plana. Ovo mogu biti i najskuplje odnosno satelitske i prekookeanske veze, čije cena tarife u Srbiji dostiže i 600 dinara za minut razgovora.

2. Snimljene poruke

Na broj koji ste pozvali javlja vam se telefonska sekretarica i govori da ste osvojili nagradu, dajući vam instrukcije da pozovete drugi broj da biste i potvrdili dobitak. Međutim, taj drugi broj može biti onaj koji će se tarifirati po međunarodnim cenama ili možete stvarno osvojiti na primer pretplatu za besplatne melodije, što opet može biti prevara.

3. SMS poruke

Ovo je vrlo popularan način prevare, a postoje dve uobičajene poruke na koje možete nasesti. U prvom slučaju tekst poruke može pozivati primaoca da uplati kredit na broj telefona koji je naveden u poruci, uz objašnjenje da uplati tačno navedeni iznos, jer pošiljalac nije u mogućnosti to da uradi.

U drugom slučaju može vam stići poruka u kojoj vam se neko “greškom” obraća drugim imenom. Ukoliko “nasednete” i pošaljete odgovor, ta poruka će vas skupo koštati. Naravno, ne smemo zaboraviti ni nagradne kvizove u kojima su građani Srbije često gubili i stotine dinara na samo jednu poruku, jer su cene poruka, zbog nameštanja, bile znatno više od regularnih.

4. “Melodične” prevare

Iako se sve manje ljudi odlučuje da plati melodiju za telefon, svetski mobilni operateri se i dalje bore sa SMSs porukama koje promovišu besplatne ili melodije po niskoj ceni.

Ako prihvatite ponudu u stvari prihvatate pretplatu na servis koji će vam slati melodije i naplaćivati vam tu uslugu. Postoji mnogo kompanija koje prodaju melodije za mobilne telefone, ali i još više prevaranata koji će pokušati da sakriju pravu cenu time što će je povisiti.

5. Osiguranje za telefon

Kod nas je malo poznato i još manje praktikovano, ali u svetu je veoma rasprostranjeno osiguravanje mobilnih telefona. Prevaranti su i ovde smislili kako da se obogate, pa tako ukoliko kupite mobilni telefon možete, ubrzo potom, dobiti poziv od navodnog prodavca radnje u kojoj ste kupili uređaj koji će vam ljubazno ponuditi osiguranje.

Takođe, lažni radnik može reći i da je predstavnik vaše mobilne kompanije. U ovim slučajevima najbolje možete proći ukoliko dobijete neko iole pristojno osiguranje, a u najgorem ako ga uopšte ne dobijete.

Mnogo je saveta i prevencija protiv ovakvih prevara, međutim, nijedno nije u potpunosti pouzdano. Najbolje rešenje je da ne verujete nepoznatim brojevima, ne uplaćujete kredit, iako vam je to porukom zatraženo, i ne javljate se na propuštene pozive koji vam se učine sumnjivim, jer se u suprotnom možete neprijatno iznenaditi računom na kraju meseca.