OPREZ – ne kupujte na neproverenim mestima: Zbog trovanja pečurkama dve osobe u teškom stanju

Na VMA je upućen čovek koji se otrovao pre deset dana, a gljive je konzumirao sa članovima porodice suprugom i ocem, koji su oni imali lakše oblike trovanja jer su jeli zelenu pupavku najotrovniju gljivu.

Zbog trovanja gljivama, jedna osoba iz Ćuprije sa teškim oštećenjem bubrega upućena je u Vojno medicinsku akademiju (VMA) u Beogradu, a druga iz Smederevske Palanke, nalazi se na lečenju na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji.

Na VMA je upućen čovek koji se otrovao pre deset dana, a gljive je konzumirao sa članovima porodice suprugom i ocem, koji su oni imali lakše oblike trovanja i leče se albulantno, rekao je klinički tokisikolog Opšte bolnice u Ćupriji dr Slobodan Gajić.

On je rekao da se najverovatnije radi o “zelenoj pupavki” najotrovnijoj gljivi na našim, prostorima i da su pacijentu otkazali bubrezi i on se nalazi na hemodijalizi na VMA. Gajić je dodao da je bilo više trovanja gljivama ovog leta ali “lakših oblika”.

Poslednji otrovani gljivama na Infektivno odelenje Opšte bolnice u Ćupriji primljen je 25. jula, a reč je o muškarcu Smederevske Palanke koju je brao gljive u okolini sela Plana, kod Parćina, izjavila je epidemiolog Infektivnog odelenja dr Dragana Todorović – Ilić.

Stanje pacijenta je stabilno, pratimo ga i očekujemo da neće biti nekih pogoršanja, dodala je Todorović Ilić.Pacijent je sa suprogom, koja je dobro, jeo gljive, napomenula je Todorović Ilić.

Kišno leto i proleće pogodovalo je rastu pečuraka a sa njima i broja otrovanih, a doktori Gajić i Ilić savetuju da se “ne konzumiraju gljive iz prirode”.

“Da ih ne beru i konzumiraju, posebno oni koji ih dobro ne poznaju. Nikada se ne zna, i najiskusniji berači i gljivari, ponekad pogreše”, kažu lekari.

U prirodi, pored jestivih rastu i otrovnice, i onda se dogodi da se ubere i neka otrovna gljiva.Lekari podsećaju da su prvi simptomi trovanja, mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja, bolovi u trbuhu i javljaju se šest do 24 sata posle konzumiranja. Obično se otruje cela porodica, odnosno svi koji jedu spremljene gljive, neko teže a neko lakše “zavisno od količinetoksične supstance koje su uneli”.

Bolest često ima smrtni ishod.Kada je reč o najotrovnijoj “zelenoj pupavki” njena toksičnost se ne smanjuje termičkom obradom, (kuvanjem ili pečenjem) a niti dužim držanjem u zamrzivaču.Lekari Opšte bolnice u Ćupriji, najveće zdravstvene ustanove u Pomoravskom okrugu, i najveće između Beograda i Niša, očekuju da će i dalje, ovog leta, dobijati otrovane gljivama.