Oprošteno mu je: Najbliži saradnik ministra Selakovića ismevao Đinđića na Fejsbuku

Imenovanje Nikole Savića (26) na mesto v.d. šefa kabineta ministra pravde izazvalo je negativne reakcije javnosti.

Savić je u žižu javnosti dospeo prošle godine kada je na 10-godišnjicu ubistva dr Zorana Đinđića na svoj profil na društvenoj mreži Fejsbuk postavio fotografiju snajperske puške kojom je premijer ubijen 12. marta 2003.

– Dolazak takvog čoveka za jednog od najbližih saradnika ministra pravde, pre svega, smatram neukusnim. Mislim da je to i zagađivanje javnog prostora i deluje toliko preterano da je teško podnošljivo. Ujedno takav potez pokazuje i neshvatljivo odsustvo pijeteta prema žrtvi koju je podneo Zoran Đinđić. Bojim se da to neće ostati usamljen slučaj i valja pitati ministra kako je mogao da dozvoli da se tako nešto dogodi u jednoj državi za koju tvrdi da je demokratska – kaže za Blic dr Vesna Rakić-Vodinelić, profesorka Univerziteta „Union” u Beogradu.

U Ministarstvu pravde kažu da je Savić „nakon nesmotrenog komentara na društvenoj mreži Fejsbuk izrazio žaljenje zbog toga, a od ministarstva bio adekvatno sankcionisan višemesečnim smanjenjem plate”. U to vreme on je radio na osnovu ugovora o delu i primao naknadu od 37.000 dinara.

U ovom vladinom resoru ističu da se Savić obreo na novom radnom mestu nakon što je prethodni šef kabineta ministra pravde Dejan Carević dobio unapređenje i otišao na novu poziciju.

– Kabinetu ministra pravde je bila potrebna osoba koja ima širok uvid u rad ministarstva i njegove nadležnosti. Posle više razgovora, koji su obavljeni sa potencijalnim kandidatima, Nikola Savić je pokazao najveći nivo znanja koji je potreban za efikasno obavljanje poslova koje zahteva mesto šefa kabineta. Međutim, treba imati u vidu da Savić još uvek zvanično nije postavljen na tu poziciju, kao i da se njegov rad trenutno procenjuje do konačne odluke ministra – navode u Ministarstvu pravde.

Valja podsetiti da je Ministarstvo pravde, uz osudu objavljivanja fotografije na Fejsbuku, prošle godine najavilo i da će posle isteka Savićevog ugovora detaljno proceniti njegov rad i ponašanje, kao i da će to odrediti da li će mu ugovor biti produžen.