Opština Topola proglasila vanrednu situaciju

I u opštini Topola zbog sinoćnjeg nevremena koje je pričinilo ogromne štete na komunalnoj infrastrukturi, a posledice se još uvek sagledavaju, proglašena je vanredna situacija.

– Svi lokalni i atarski putevi su oštećeni, naročito u gornjejaseničkom kraju. Reke su još uvek u svojim koritima, ali je bilo i grada naročito na potezu sela Blaznava, Vinča i Plaskovac, gde su meštani stradali i prošle godine. Ponovo je olujni vetar nosio crepove sa kuća – saopštio je predsednik opštine Dragan Jovanović, koji je i komandant Štaba za vanredne sitaucije.

On je dodao da će prve grube procene štete biti urađene do sutra, kada će ponovo zasedati Štab za vanredne situacije i doneti konkretne mere pomoći za sanaciju štete.

Štete su ogromne na komunalnoj infrastrukturi. Svi lokalni i atarski putevi su oštećeni, naročito u gornjojaseničkom kraju. Olujni vetar nosio je crepove sa kuća i drugih objekata. Reke su još uvek u svojim koritima. Ugroženo je snabdevanje pijaćom vodom zbog potpunog razaranja tek rekonstruisanog vodozahvata. Grad je uništio zasade u Blaznavi, Vinči i Plaskovcu, glavnim proizvođačima voća u Šumadiji.

– Majke poplave zadale su nam štetu od 250 miliona dinara. Ekipe za procenu novonastale štete su na terenu i do sutra ćemo imati podatke o poslediama – kaže Jovanović.

On ističe da se opština Topola ne sme mnogo oslanjati na pomoć, već da stanovništvo i lokalna samouprava moraju sami što pre da se organizuju i krenu sa sanacijom.