Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvali su danas sve ljubitelje prirode da ih obaveste ukoliko budu videli labudove obeležene ogrlicama i prstenovima.

Na taj način bi, kažu ornitolozi, pomogli naučnim istraživanjima o migracijama i ponašanju tih ptica.

Iz Društva preciziraju kako je potrebno da se građani jave ornitolozima nakon što pročitaju šta piše na vratnim ogrlicama, koje ponekad imaju pričvršćene radio-odašiljače, ili obojenim i metalnim prstenovima na nogama labudova.

Velike plastične ogrlice sadrže kombinaciju brojeva i slova. Očitavanjem boje ogrlice, te šifre na ogrlici, dolazi se do podataka o tome odakle labud dolazi i gde je bio do trenutka kada je viđen. Slične informacije nalaze se i na prstenovima.

Pošto su te informacije dragocene, ornitolozi pozivaju da se mesto nalaza i tačan kod sa ogrlica jave na njihov email [email protected], a oni će nagraditi “nalazača” podatkom o poreklu ptice.

Naglašeno je da se labudovi ne smeju hvatati, plašiti, niti na bilo koji drugi način ugrožavati, budući da su oni u Srbiji zaštićena vrsta.

Iz Društva navode da nema razloga za brigu da pticama prstenovi ili ogrlice smetaju, jer su veoma tanke i lake, kao i da je dokazano da je dobrobit koju podaci od tako označenih labudova donose nauci veoma velika.

Ornitolozi u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ističu da su najbrojnija zimska jata labudova ove zime zabeležena kod Kovilja, a tradicionalno privlačna odmarališta za ove ptice su i u Gornje Podunavlje, te deo priobalja Dunava od Bačke Palanke do Novog Sada.

Labud grbac, koji se najčešce može videti na prostorima Srbije, sve je brojnija vrsta, ali još uvek nisu otkrivene tajne njegovih seoba, a naučnici takođe pokušavaju da prouče zbog čega ih ima sve više i kakav im je odnos sa drugim vrstama ptica. Zbog toga je potrebno obeležiti, a zatim i pratiti što više tih ptica.loading...