Osipa se članstvo: DSS napustila još četiri člana

Četiri nekadašnja visoka funkcionera Demokratske stranke Srbije Dragan Jočić, Vladeta Janković, Aleksandar Nikitović i Dejan Mihajlov, napustili su danas tu stranka uz obrazloženje da je ona napustila svoja osnovna načela.

Nekadašnji šef Kabineta premijera Srbije Aleksandar Nikitović je u izjavi dostavljenoj agenciji Beta ocenio da su svi poštovaoči DS S duboko uznemireni činjenicom da je tu partiju napustio i njen osnivač i dugogodišnji predsednik Vojislav Koštunica.

– Svi u zemlji znamo da je on čovek koga pre svega krasi razboritost i da nikada nije donosio nagle odluke. Nažalost, u izbornoj kampanji za novog predsednika DS S Sandra Rašković Ivić je otvoreno zagovarala promenu osnovnog načela DS S, a to je politička neutralnost. Namera je da umesto političke neutralnosti sada rukovodeće načelo bude
suverenizam – rekao je Nikitović.

Prema njegovim rečima, DS S je sva sazdana od načela te rušenje političke neutralnosti zapravo znači rušenje stranke.

– Uzgred, sama reč suverenizam ne postoji u srpskom jeziku, već se javlja u komentarima Tuđmanovog ustava. Kakva sramota za DSS. Zameniti političku neutralnost suverenizmom je poražavajuće i nedostojno za DS S. Zbog toga napuštam DS S i ostajem potpuno veran
ideji političke neutralnosti – naveo je Nikitović.

Bivši potpredsednik i osnivač DS S Dragan Jočić rekao je da je od 1992. godine bio veran stranci i nikada nije odstupio od njenog programa.

– Doživeo sam velike pobede i poraze DS S, uvek ostajući svim srcem za svoju stranku. Nisam mislio da je moguće da će DS S izneveriti sebe. Ali, sa novim rukovodstvom pokazalo se da je i to moguće. Zbog besmislenog suverenizma izneveren je program DS S. Zapadne sile aplaudiraju kako je uništen DS S. Biće ipak da su se prevarili. Srbija je velika tajna – naveo je Jočić.

Prema njegovim rečima, i dalje je živa ideja političke neutralnosti koju je stvorio Vojislav Koštunica.

– Ostajem zauvek veran mom prijatelju Vojislavu Koštunici i velikoj ideji političke neutralnosti. Napuštam DS S jer je DS S napustila svoj program i svoga utemeljivača – naveo je Jočić.

Nekadašnji potpredsednik DS S Vladeta Janković naveo je da je trećinu života posvetio stvaranju i radu DS S, te da su ga javni nastupi novog rukovodstva stranke uverili da se odstupa od osnovnih načela partije.

– Podjednako ozbiljnim smatram odsustvo bilo kakvog nagoveštaja da će Stranka pod Vašim vođstvom biti jasna i čvrsta opozicija po Srbiju pogubnom režimu Aleksandra Vučića. Ponoviću ono što sam unutar Stranke govorio: vladajuća stranka, udeljujući milostinju Demokratskoj stranci Srbije pripuštanjem u beogradsku vlast, ne samo što joj vadi zube kao opoziciji već joj uzima i dušu – naveo je Janković u pismu predsednici DS S Sandi Rašković Ivić.

Sličnu argumentaciju izneo je i bivši direktor DS S Dejan Mihajlov koji je kazao da mu je posebno neprihvatljivo da se stranka udružuje sa Dverima i radikalima.

– Oduvek sam se zalagao za saradnju sa onima sa kojima možemo da afirmišemo i unapredimo stranačku politiku, a ne da je izgubimo sa nedefinisanim pokretima čija se sva politika iscrpljuje kroz parolu – ‘pederska Vlada’ – naveo je Mihajlov.

Na stranačkoj skupštini 12. oktobra za predsednicu DS S izabrana je Sanda Rašković Ivić dvotrećinskom većinom. Dva dana kasnije iz stranke je istupio Koštunica obrazlažući to time da DS S napušta svoju politiku neutralnosti.

Sanda Rašković Ivić je negirala da je odustala od te politike.

 loading...