Osniva se KOMISIJA ZA PRITUŽBE na rad komunalnih policajaca

komunalna policija
Dnevno.rs/Petar Marković

Niški odbornici danas će odlučivati o formiranju Komisije za rešavanje pritužbi koje građani eventualno imaju na postupanje komunalnih policajaca. Ona će rešavati samo teža prekoračenja nadležnosti.

 

Kako se navodi u Zakonu o komunalnoj policiji, svako ima pravo da podnese pritužbu ako smatra da su mu “nezakonitom ili nepravilnom primenom ovlašćenja komunalnog policajca povređena prava”.

Pritužba se predaje po pravilu u pisanoj formi, u roku od 30 dana, a o njoj odlučuje načelnik Odeljenja komunalne policije, prenose Južne vesti.

Komisija, koju će činiti tri odbornika Skupštine Grada, načelnik komunalne policije i predstavnik policije, biće obaveštena i rešavaće samo posebno teške slučajeve.

Ona će rešavati slučajeve kada postoji sumnja da je nezakonitom ili nepravilnom primenom ovlašćenja proisteklo neko krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti – objašnjava portparol niške Komunalne policije Milan Đorđević.

Ukoliko ova Komisija utvrdi da je izvršeno krivično delo, obaveštava se Osnovno javno tužilaštvo i preduzimaju se mere koje javni tužilac naloži.

‘DIVLJI’ TAKSISTI ugrožavaju bezbednost građana, pojačane kontrole

Portparol niškog Odeljenja komunalne policije objašnjava da se Komisija formira, ne zbog velikog broja pritužbi, već da bi se ispoštovali formalno-pravni zahtevi dati Zakonom o komunalnoj policiji. 

Od početka rada ovog Odeljenja nismo imali takve “ekstremne” situacije, jer se vodimo parolom “komunalni policajac – vaš prvi komšija” i u skladu sa tim se trudimo da postupamo sa upotrebom najblažih ovlašćenja koja imamo kao što su upozorenje i naređenje – objašnjava Đorđević.

Primedbe se primaju svakog ponedeljka

U Komunalnoj policiji podsećaju da su odnedavno počeli sa praksom “Otvoreni dan”, te da svakog ponedeljka od 14 do 16 sati načelnik Odeljenja prima građane.

On će primiti i saslušati sve njihove pritužbe, primedbe, predloge, pohvale. Kako stranke ne bi čekale, poželjno je da svoj dolazak najave na broj telefona 415-02-02 – kažu u policiji.

Načelnik prima građane u prostorijama Odeljenja u Katićevoj ulici br. 29.