Ostavka Lazara Krstića stigla u Skupštinu: Shvatio sam da nisam za ovaj posao

U Skupštinu Srbije danas je stigla ostavka Lazara Krstića na funkciju minsitra finansija.

– Na ovakvu sam odluku primoran pošto u potezima koje povlačimo odnosno ne povlačimo ne prepoznajem spremnost da se sa najkrupnijim strukturalnim problemima u javnim finansijama uhvatimo u koštac onako kako ja smatram da je neophodno i jedino moguće – energično, jednovremeno i bez odlaganja, naveo je Krstić u ostavci.

On je dodao da ne isključuje mogućnost da postoje i drugi putevi koji vode istim ishodom stabilizacije javnih finansija, ali da on lično, kao i njegovi najbliži saradnici, smatraju da su svi alternativni pravci konsolidacije, ako i postoje, značajano lošiji izbor od sprovodjenja jednovremenih i mometalnih poteza, ma koliko socijalno i politički oni teški bili.

– Više ne verujem da smo moji saradnici i ja najbolji ljudi za te pozicije bez obzira na rezultate koje smo postigli u poslednjih deset meseci, kao i lični odnos i odličnu saradnju koja je postojala sa premijerom Aleksandrom Vučićem.To kažem znajući koliko je ministarska funkcija čast i obaveza  – naglasio je Krstić u pisanoj ostavci predsednici skupštine.

On je, pored ostalog dodao da, iako mu je žao što se nije postigla saglasnost u ključnim oblastima, drago mu je da je u tim razmioilaženjima bilo prilike da se raspravlja otvoreno, a ne preko medija, kako je u svim ozbiljnim državama inače slučaj.

Krstić je dodao i da se nada da će njegova ostavka doprineti budjenju svesti u društvu, a naročito kod političkih činilaca da problem javnih finansija prevazilazi okvire dnevne politike.

– Iako rešenje tog problema ne postoji, a posledice nerešavanja mogu za državu biti toliko pogubne da je svako manipulisanje ekonomskim činjenicama u svrhu političke promocije u ovom trenutku dolivanje ulja na vatru. Moji saradnici i ja ćemo biti na raspolaganju vladi za savete i konsultacije na sve teme – rekao je, pored ostalog, Krstić u pisanoj ostavci.