OTAC SAVA JANJIĆ: “Bezbednosna situacija na Kosovu NAPETA posle izjava o RAZGRANIČENJU”

Crkva definitivno nije pristalica "zamrznutog konflikta", jer to dugoročno predstavlja opasnost samo po sebi.

printscreen/facebook.com/Sava Janjic

Iguman manastira Dečani Sava Janjić izjavio je da je bezbednosna situacija na Kosovu veoma napeta posle izjava političara iz Beograda i Prištine, ali i medjunarodne zajednice koji govore o “razgraničenju” ili “korekciji granica”.

Ovakve neodgovorne izjave i posebvno medijska kampanja kojom se ovakvo ‘rešenje’ pokušava nametnuti javnosti kao jedino ispravno višestruko su pogoršale odnose izmedju Albanaca i Srba – rekao je Janjić za izdanje nedeljnika “Vreme” od četvrtka.

On je rekao da posebno zabvrinjava formulacija o razgraničenju Srba i Albanaca, što znači “da tamo gde žive jedni, neće živeti drugi i obratno” i dodao da je to retrogradni model koji je u skladu sa “politikom etničkog čišćenja u ratovima bivše Jugoslavije 1990-ih godina”.

Nije ni čudo da je aktivnu podršku politici podele, koju svaki na svoj način podržavaju i tumače gospodin (predsednik Serbije Aleksandar) Vučić i gospodin (predsednik Kosova Hašim) Tači, dao i jedan od ideologa ideje etničkog čišćenja na prostorima bivše Jugoslavije, gospodin Vojislav Šešelj – rekao je Janjić.

On je dodao da crkva definitivno nije pristalica “zamrznutog konflikta”, jer to dugoročno predstavlja opasnost samo po sebi.

Takozvani ‘zamrznuti konflikt’ je pojam koji niko u crkvi nikada nije upotrebio kao neko ‘rešenje’ za kosovske problem. Svaki konflikt treba da se razreši u miru i razumevanju, a ‘zamrznutost’ podrazumeva statičnost. Kao odgovorni ljudi, posebo oni koji se osećaju kao hrišćani dužni smo da budemo aktivni mirotvorci – rekao je Janjić i dodao da alternativa “zamrznutom konfliktu” ne znači povratak na ideologiju etnički kompaktnih i “čistih” tetirotija.

On je dodao da bi razgraničenje Srba i Albanaca, “koje je saopšteno prilikom otvaranja fabrike mesa”, bilo ogroman faktor nestabilnosti za ceo region i Evropu i velika tragedija za Srbe koji u većini žive južno od Ibra.

Pre svega se zalažemo za mirno rešenje i stvaranje uslova za bezbednost i distojanstven život ne samo našeg naroda već i svih drugih koji ovde žive – rekao je Janjić.