OTAC SAVA JANJIĆ: Razgraničenje bi izazvalo EGZODUS SRBA južno od Ibra

Janjić je istakao da je potpuno nerealno očekivati da Srbima u takvoj situaciji bude bolje nego sada.

printscreen/facebook.com/Sava Janjic

Iguman manastira Visoki Dečani Sava (Janjić) izjavio je da se Srpska pravoslavna crkva protivi bilo kakvoj vrsti podele Kosova i Metohije, jer ona vodi ka priznanju samoproglašenog Kosova i egzodusu Srba.

‘Razgraničenje’ nije ništa drugo do teritorijalna i etnička podela teritorije Srbije, po kojoj bi najveći deo Kosova i Metohije pripao ili samoproglašenoj državi Kosovo, u kojoj će prava Srba biti još manja, ako ih uopšte i bude, ili velikoj Albaniji. To nikako ne može da bude rešenje i veoma bi se loše odrazilo na narod i crkvu – rekao je Sava Janjić televiziji Naša.

Janjić je istakao da je potpuno nerealno očekivati da Srbima u takvoj situaciji bude bolje nego što im je sada, i podsetio da većina srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji živi južno od reke Ibar.

To će biti otvorena poruka Srbije da te ljude ostavlja i oni su svesni toga. Srbe to najviše pogadja, jer očekuju podršku i razumevanje. Oni su glasali za ljude koji su sada na vlasti upravo zbog obećanja da će Kosovo i Metohija biti sastavni deo Srbije – rekao je Janjić.

Janjić je naveo da su Srbi vekovima živeli pod raznim vlastima i vladarima, ali se nikada nisu odricali Kosova i Metohije.

Sada smo prvi put u situaciji ne samo da se odreknemo teritorije, nego i da se ‘razgraničenjem izmedju Srba i Albanaca’, kako je to rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vratimo na politiku etnički čistih teritorija koja se naročito negativno odrazila na Srbe, kojih više nema na mestima gde su na taj način branjeni – rekao je Janjić.

Janjić je, povodom nedeljnog mitinga na Kosovu i Metohiji na kojem bi trebalo da govori Vučić, naveo da crkva sa svih strana dobija informacije o tome da se vrše pritisci da se svi koji su na državnom budžetu moraju pojaviti na tom skupu.

Ljudi su poniženi i razočarani, jer postoji opasnost da će biti sankcionisani ako odbiju. Svi koji nam se obraćaju jasno nam govore da se od njih očekuje da idu na miting kako bi podržali svoj sopstveni nestanak i da podrže priču da će im biti bolje ako Kosovo i Metohija bude predato Albancima – rekao je Janjić.

Iguman manastira Visoki Dečani istakao je da se Crkva ne meša u politiku i da njena zabrinutost za Kosovo i Metohiju ne proizlazi iz političkih interesa, nego iz pastirske brige za narod.

Upitan o napadima kojima je izložen u poslednje vreme, Janjić je odgovorio da je iznošenje umerenog stava Crkve izazvalo nekontrolisan izliv gneva i besa i to uz korišćenje “mašinerije laži, manipulacija i podmetanja”, koji su svakodnevno vidljivi.

– To samo pokazuje da je naša zabrinutost koju smo izrazili na odmeren način, pogodila one koji su očekivali da će Crkva ćutati i dopustiti da se ovo stado rasturi i da se sve završi uz ćutanje SPC. Mi, naravno, ne možemo da ćutimo, a sa druge strane, nismo pozvani da nalazimo politička rešenja. Crkva se ne bavi promenom vlasti, nego apelujemo na principe koje je važno poštovati – rekao je Janjić.

Janjić je upozorio da je politika bez morala veoma opasna, a moral u politici podrazumeva prvenstveno spremnost na žrtvu i brigu za ljude.

Pogadja nas kada se govori samo o kvadratnim kilometrima, procentima i brojevima. Gospod je rekao ‘ko želi da bude prvi, neka bude svima sluga’ i ozbiljni državnici vode računa o svakom gradjaninu. Ne možemo da razumemo pragmatizam koji se graniči sa potpunom neosetljivošću za ljude koji 20 godina žive u vrlo teškim uslovima – rekao je Janjić.loading...