OTKRIVAMO: Ko je simpatični dekica koji je za vreme Parade stajao pored Vučića? (FOTO)

Vojna parade se završila juče, ali društvene mreže i dalje bruje o njoj. Mnogi se pitaju ko je bio stariji gospodin koji je na bini stajao u prvom redu zajedno sa ruskim predsednikom i srpskim državnim vrhom. Otkrili smo to za vas.

Dekica koji je na Paradi stajao pored premijera Vučića i izazvao toliku pažnju javnosti je Stevo G. Opačić, narodni heroj iz Drugog svetskog rata.

Stevo Opačić, nekad i sad, Foto: Wikipedia/Printscreen

Ovo nam je potvrdio predsednik Komisije za Informisanje Gradskog odbora SUBNOR-a Ivan Morić.

– Stevo Gliše Opačić je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije. Bilo je normalno da se nađe tu. Reč je o jednom od poslednja četiri heroja koji i dalje žive u Beogradu – objašnjava za Dnevno.rs Ivan Morić.

Narodni heroj između premijera i gradonačelnika, Foto: Beta

Stevo Opačić je rođen 1923. godine kod Knina. Od početka do kraja rata bio je aktivan u borbama za oslobođenje. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i ostalih jugoslovenskih odlikovanja.
Ordenom narodnog heroja odlikovan je 23. jula 1953. godine.
Posle rata je završio gimnaziju i Pravni fakultet u Beogradu. Od 1963. godine bio je generalni direktor preduzeća za spoljnu trgovinu „Progres”.
Danas živi u Beogradu. Ima 91 godinu.

Veterani sa predsednikom Gradskog odbora SUBNORa Borom Ercegovcem, Foto: SUBNOR

Na Svečanoj bini je bilo i 32 boraca učesnika Beogradske operacije, među kojima su: Zdenko Duplančić, Milan Ateljević, Mirko Božić, Kristina Jovanović Kica, Dobrosav Bogdanović Done, Mileva Vujović, kao i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević i predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Beograda Bora Ercegovac

 

* Povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu portal Dnevno.rs radi seriju ekskluzivnih intervjua sa ljudima koji su učestvovali u borbama i za svoju hrabrost bili odlikovani. Njihove priče možete da pročitate ovde:

 

 

KAKO SAM OSLOBODILA BEOGRAD Upoznajte prvu ženu koja je ’44. godine na tenku ušla u prestonicu

KAKO SAM OSLOBODIO BEOGRAD: Ležao sam polumrtav na Mostaru, a Rusi su me spasili

KAKO SAM OSLOBODIO BEOGRAD: Nemci su bili opasni neprijatelji, a mi nismo bili ‘Otpisani’

 

 loading...