OTKRIVAMO: Ovo je doktorska disertacija Nebojše Stefanovića

U javnost je procurela sporna doktorska disertacija Nebojše Stefanovića. Pogledajte je i zaključite sami da li je u pitanju plagijat.

Srbija već danima raspravlja o tome da li je doktorska disertacija ministra unutrašnjih poslova plagijat i ima li uopšte ikakvu naučnu vrednost. Objavljeni rad možete pogledati OVDE.

Podsetimo, na sajtu Pešačnika je 2. juna objavljen tekst Uglješe Grušića (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislava Radeljića (vanredni profesor Univerzitet Istočni London) i Slobodana Tomića (doktorant, Londonska škola ekonomije i političkih nauka) u kojem tvrde da je postoje ozbiljne indicije da u Stefanovićevom doktorskom radu ima mnogo plagijata.

Nova stranka je pozvala najviše državne funkcionere da se izjasne povodom ovog slučaja i objasne građanima kako je moguće da jednu od najodgovornijih državnih funkcija obavlja čovek za koga su trojica mladih istraživača, koji se bave naučno-istraživačkim radom u
Londonu, utvrdili da je plagirao deo svoje doktorske disertacije.

S druge strane, rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović izjavio je da je doktorska disertacija Nebojše Stefanovića “apsolutno autentično naučno delo”.

– Nemamo nameru da utvrđujemo da li je reč o plagijatu, pošto je to već utvrđeno pre nego što je Stefanović branio disertaciju – kazao je Jovanović i dodao da će biti formirana komisija koja će se baviti „odbranom Univerziteta Megatrend, kao i Nebojse Stefanovića”.

Po rečima Jovanovića, komisija je u fazi formiranja, biće petočlana, a činiće je predstavnici Megatrenda i državnog univerziteta.

– Istraživanje je sprovedeno na 200 ispitanika, tako da postoji i 200 svedoka da nije reč o plagijatu – rekao je tom prilikom Jovanović, dok je premijer Aleksandar Vučić izjavio da je obrazloženje o plagijatu “nešto najgluplje što je ikada čuo”.

– Mene pitanje navodnog plagijata veoma zanima. Završio sam državni Pravni fakultet sa najvišim ocenama i mislio sam da znam nešto iz te oblasti, ali gluplje obrazloženje nikad nisam čuo. Mislim da stručna javnost treba da oceni da li se radi plagijatu ili ne – rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Priču o plagijatu doktorske disertacije ministra Stefanovića objavila je i agencija Rojters, a možete je pročitati OVDE.

Šta će se dalje odvijati i kako će se završiti priča o Stefanovićevom plagijatu, ostaje da se vidi