Bivši predsednik savezne vlade SRJ Momir Bulatović otkrio je neke od najvećih vojnih tajni iz vremena NATO bombardovanja 1999. godine, kada je na snazi bio embargo UN na uvoz naoružanja u našu državu!

Motore za remont “migova” je, kako kaže, tadašnja država švercovala kao traktore, a moćni raketni sistem S-300 tada nismo mogli da nabavimo zbog njegovog gabarita, ali sve i da smo ga imali, on nam ne bi mnogo pomogao u borbi s Alijansom.

U to vrijeme nije bilo moguće čak ni da remontujemo motore aviona “mig-29”. Nekoliko smo jedva prošvercovali preko Rumunije, uz deklaraciju da su u pitanju traktori i uz paprene apanaže carinicima koji ne vide dobro – naveo je Bulatović za jedan nedeljnik.

Embargo UN

I zato, kako objašnjava, ne samo da je bilo potpuno nerealno nabaviti gabaritni S-300 već taj protivavionski sistem ne bi naneo štetu Alijansi – tek pedesetak oborenih aviona, nasuprot hiljadama letelica koje su oni angažovali.

Nije u pitanju stvar koja se kupuje na trafici. Reč je o tehnološki izuzetno složenoj i po gabaritima ogromnoj mašineriji. Nju operativnom čine stotine visokoobučenih profesionalaca, koje mi nismo imali u VJ. Nadalje, sve i da nam je neko prodao ili poklonio ovo oružje, nije bilo načina da ono bude uneseno u zemlju. Na snazi je i dalje bio embargo UN na uvoz naoružanja u SRJ koji su sve susedne države poštovale bez pogovora, uključujući i Crnu Goru, koja je formalno bila u istoj državi, ali čija policija ne bi propustila takav teret po cenu oružanog sukoba – priča Bulatović.

Rizik od totalnog uništenja

Čak i da je Srbija imala S-300, njime bi, kako kaže, morali da upravljaju pripadnici vojske koja ga je ustupila, što bi značilo da bi i ta država automatski ušla u rat sa NATO. A to je, navodi, prevelika usluga da biste je od bilo koga zatražili:

Konačno, taj bi sistem mogao da nanese ograničenu štetu agresoru – moguće pedesetak oborenih aviona. S obzirom na to da je u agresiji bilo angažovano njih oko hiljadu, uzvratni udar bi mogao dovesti do totalnog uništenja državnih materijalnih dobara. Rečju, pred tolikom silom odgovorni državnici ne bi upotrebili ovaj sistem čak i da su ga imali u punom operativnom stanju.