Ovaj čovek je PEŠAČIO od Novog Sada do Beograda, evo i zašto!

Vladimir Jovanovic
Facebook/Vladimir Vaca Jovanović

Novosađanin Vladimir Jovanović Vava uputio se tokom vikenda iz Novog Sada za Beograd i to pešice.

Njegov cilj bio je da ukaže na važnost borbe protiv vršnjačkog nasilja i usvajanja Aleksinog zakona.

Vava je prešao put od 80 kilometara za 16 sati, sa transparentom “Hoću Aleksin zakon, pravda za Vukašina”.

Cilj ovog neobičnog putovanja bio je protest tišine “Hoću Aleksin zakon” koji je juče organizovan u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu.

Pre nego što je krenuo on je rekao kako je želeo da na ovaj način upozna što više građana sa tim za šta se on i mnogi drugi ljudi zalažu, kao i da je za svakog od nas veoma važan “Aleksin zakon”, ali i sprečavanje nasilja u školama.

Nakon što je stigao na dogovoreni skup ispred Biblioteke grada Beograda, dočekala ga je, šačica ljudi, javili su beogradski mediji.

U Srbiji je na društvenim mrežama pokrenuta kampanja, odnosno peticija za usvajanje Aleksinog zakona kojim bi se adekvatno odgorovilo na vršnjačko nasilje, a u znak sećanja na tragično stradalog Aleksu Jankovića iz Niša.

Set zakona se naziva “Aleksin Zakon” po malom Aleksi Jankoviću iz Niša koji je dugo vremena trpeo vršnjačko nasilje, i na kraju pronašao izlaz u samoubistvu.

Kako navode inicijatori ovog zakona u ovom slučaju je zakazala škola, institucije, država.

– Na žalost, Aleksin slučaj nije usamljen. Upravo zbog toga što država do sada nije adekvatno reagovala, građani Srbije su rešili da uzmu stvar u svoje ruke, ali ne nasilnim metodama – piše na Facebooku.

Predlog takozvanog Aleksinog zakona je pripremila grupa na čelu sa prof. Draganom Ćorić, profesorkom Pravnog fakulteta u Novom Sadu i predsednicom Udruženja Roditelj za Novi Sad.Zakon predviđa oštrije kazne za đake, profesore, direktore i nesavesne roditelje.

Aleksa Janković iz Niša je pre četiri godine počinio samoubistvo posle višemesečnog maltretiranja vršnjaka. Toliko su ga zlostavljali da je dobio potres mozga i završio sa longetom. Za osam meseci, tukli su ga osam puta, vređali, jurili, pretili, čak i pred nastavnicima, koji nisu reagovali.

Trojica maloletnika zbog ovog nasilja osuđena su na maksimalne kazne za svoj uzrast. Vođa grupe dobio je pojačan vaspitni nadzor šest meseci do dve godine, a druga dvojica po ukor suda. Školu je sud kaznio sa pola miliona dinara, a direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000.