Bogojavljenski krst danas je iz Savskog jezera kod Ade Ciganlije u Beogradu izvadio Pavle Dragišić.

Deonicu dugu 33 metra, koja simbolizuje broj godina Hristovog života, na Adi Ciganliji plivalo je 59 učesnika, među kojima su bili i pripadnici Žandarmerije, Vojske Srbije i Svibora.

Prethodno je održana liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, nakon koje je ka Adi krenula litija koju je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Ovo je 17 plivanje za Bogojavljenski krst koje organizuje opština Čukarica na Adi Ciganliji.

Za časni krst plivalo se i u Valjevu, Čačku, Vlasotincu, Pirotu, Zrenjaninu, Paraćinu, Prokuplju, Malom Zvorniku, Novoj Varoši.

Tanzilija Muhamezjajeva iz Rusije pobednica je trke za časni krst na reci Gradac u Valjevu. Drugi je bio prošlogodišnji pobednik Nikola Pivić, a treći Jovan Dragojević, takođe vaterpolista lokalnog kluba “Valis”.

Krst je u Gradac spustio vladika valjevski Milutin (Knežević), a u vodu je prvi skočio princ Đorđe Karađorđević, sin princa Tomislava i Linde Karađorđević, a potom je održana i trka.

Student Visoke poslovne škole u Čačku Aleksandar Zečević (20) ovogodišnji je nosilac Bogojavljenskog krsta u Čačku. U takmičenju su učestvovala 84 plivača, među kojima je bila i jedna devojka.

Učenica drugog razreda vlasotinačke gimnazije Teodora Stefanović (16) izvukla je bogojavljanski krst iz Vlasine u centru Vlasotinca, u trci 58 takmičara s juga Srbije. Njenu pobedu omogućili su ostali takmičari koji su se bacili u vodu tek kada je ona bila nadomak
krsta.

Piroćanac Miloš Vučić (22), student Fakulteta fizičke kulture i sporta u Nišu prvi je doplivao do časnog krsta na Gradskom kupalištu u Pirotu. Crkvena opština Pirot, opština Pirot i Sportski centar po 12. put su organizovali plivanje za časni krst.
Učestvovala su 52 plivača, među kojima su bile i dve žene.

U Zrenjaninu su bila dva pobednika u plivanju za časni krst – Vladimir Filipaš i srednjoškolac Bojan Milićević. Ove godine prijavio se rekordan broj plivača, njih 24.

Pobednik plivanja za časni krst u Kleku, kraj Zrenjanina je Aćim Mijanović iz tog mesta, a u trci je učestvovala i jedna žena – Brankica Stajić iz Zrenjanina.

Plivanje za časni krst održano je po šesti put u tom mestu, kod ustave na Begeju. Učestvovao je rekordan broj plivača, njih 10, a događaju je i ove godine prisustvovalo nekoliko stotina Klečana i njihovih gostiju.

Sava Ivanović (25) iz Paraćina pobednik je plivanja za časni krst na Bagrdanskom jezeru u blizini Jagodine. Plivalo je 36 takmičara iz svih opština Pomoravskog okruga. Najstariji takmičar je bio Borivoj Sudar (66), a najmlađi Branimir Milutinović (14).

Prokupčanin Milan Bulajić (23), apsolvent Fakulteta za fizičku kulturu pobednik je plivanja za časni krst na Rastovničkom jezeru u Prokuplju. U takmičenju u plivanju ucestvovalo je 30 takmičara od kojih najstariji ima 59 a najmlađi, braća blizanci 16 godina.

Aleksandar Jevtić (30) iz Malog Zvornika pobednik je plivanja za bogojavljenski krst, koje je po osmi put organizovano na Drinskom jezeru kod Malog Zvornika U potrazi za krstom u hladnoj vodi Drine takmičilo se 25 plivača iz nekoliko mesta Srbije i Republike Srpske, među njima i tri devojke.

Član kik-boks kluba “Zlatar” Vladimir Vasilić (24) iz Nove Varoši prvi je, od 14 plivača među kojima je bila i jedna devojka, doplivao do bogojavljenskog krsta na Zlatarskom jezeru. On je pored krsta kao nagradu dobio i ikonu.loading...