Ovako Tomisav Nikolić ‘lupa kontru’ Vučiću

Dok premijer Srbije ide na sastanke sa Angelom Merkel i pokušava da potvrdi svoju proevropsku orijentisanost, Nikolić planira da ugosti predsednika koji je nse smatra nepoželjnim u EU.

Tomislav Nikolić odlučio je da primi predsednika Belorusije, Aleksandra Lukašenka. Belorusija je, inače, pod sankcijama EU zbog „kršenja humanitarnog i međunarodnog prava”.

Ovo je samo je nastavak lupanja kontre proklamovanoj politici Vlade Srbije da u svemu sledi spoljnu politiku EU, kao i kršenje sporazuma koji je Beograd potpisao sa Briselom, piše Blic.rs.

Zanimljivo je da će Nikolić ugostiti, kako na Zapadu vole da kažu, „poslednjeg diktatora u Evropi” samo desetak dana nakon što je i zvanično u Astani formirana Evroazijska ekonomska unija Rusije, Belorusije i Kazahstana.

Nikolić je početkom maja ugostio i predsednika Dume Sergeja Nariškina nakon što ga je EU stavila na crnu listu Putinovih saradnika kojima je zabranjeno putovanje u zemlje EU.

– Predsednik Belorusije, koji je osoba non grata za EU i koga u EU smatraju diktatorom, dolazi u Srbiju 11. juna, na dan Vučićeve posete Nemačkoj. Predsednik Srbije zvao je Lukašenka bez konsultacija s Vladom. Vest je šokirala sve koji su uključeni u posao EU integracija. Ovim se direktno ugrožava put Srbije u EU i minira Vučićeva poseta Nemačkoj – rekao je za „Blic” izvor iz Vlade Srbije.
Oni smatraju da će ovaj predsednikov potez biti u EU shvaćen kao da Srbija ima dve državne politike, jednu proevropsku Vučićevu i drugu prorusku Nikolićevu.

 

Lavrov stiže 16. juna

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetiće 16. i 17. juna Srbiju, gde će se sresti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.
– Predstojeći kontakti će omogućiti široku razmenu mišljenja o osnovnim aspektima bilateralnih odnosa, o toku realizacije postavljenih zadataka i omogućiti postavljanje novih orijentira – rekao je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.