Zemalje sa najboljim sistemom PORODILJSKOG ODSUSTVA na svetu, NA LISTI I SRBIJA

Trudnica
Pixabay.com

Među državama koje imaju najbolji sistem porodiljskog odsustva ovoga puta našla se i Srbija. Listu je sastavio ugledni američki portal, a evo i na osnovu kojih kriterijuma!

 

Kako portal Business Insider navodi, za razliku od SAD-a gde se o porodiljskom odsutvu brinu sami roditelji koji su za to pripremili fondove, ili komapnije koje to omogućavaju svojim zaposlenima, u ovim evropskim zemljama je za to zadužen državni sistem “glavom i bradom”.

1. Finska

Majke koje očekuju bebu, u Finskoj mogu da započnu trudničko bolovanje 7 nedelja pre procenjenog roka.

Posle toga država trudnici, tj. porodilji plaća trudničko bolovanje u narednih 16 nedelja. Takođe svaka porodilja prima jednokratnu pomoć, bilo da je zaposlena, nezaposlena, studenkinja ili ima svoju firmu. Kada dete napuni tri godine, oba roditelja mogu da uzmu delimično odsustvo u kome je podeljeno vreme na kuću i posao. Takva vrsta odsustva traje dok dete ne krene u drugi razred.

2. Danska

Nove mame u Danskoj obijaju 18 nedelja porodiljskog odsustva. Četiri nedelje pre porođaja i 14 nedelja posle, i svi troškovi su u potpunosti pokriveni. Tokom tog perioda i otac deteta takođe može da uzme plaćeno odsutvo i ukupno sa ženom da ostvari 32 nedelje plaćenog porodiljskog odsustva.

Na sve ovo u slučaju da se razboli dete ili jedan od roditelja država im daje još 14 nedelja plaćenog odsustva što znači da imaju 52 nedelje da se posvete prinovi u porodici. I za to vreme ništa im se ne odbija od plate.

3. Švedska 

Roditelji koji čekaju bebu u Švedskoj dobijaju 480 dana plaćenog odsustva i 80 % njihove plate. Tako je 18 nedelja dodeljeno majkama, a inače ovi dani mogu da se raspodele na majku i oca kako se oni dogovore. Švedska je jedinstvena po tome što otac dobija 90 dana plaćenog odsustva. To je urađeno kako bi se promovisala ideja o jačanju veza između oca i dece.

4. Belgija

Trudnice u Belgiji dobijaju 15 nedelja plaćenog porodiljskog odsustva. Prvih 30 dana po rođenju bebe dobijaju platu smanjenu za 20%, a ostatak porodiljskog odsustva dobijaju 75 % od cele plate. Očevi dobijaju 10 dana, od kojih su tri dana u potpunosti pokrivena od strane države. Troškove za preostalih sedam snosi država, a zbog njih dobijaju 82% od ukupne plate. Majke mogu da uzmu i 8 meseci skraćenog radnog vremena umesto umesto slobodnih 15 nedelja.

5. Island

Roditelji koji čekaju bebu na Islandu dobijaju ukupno 9 meseci porodiljskog odsustva. Tri meseca za mamu, tri meseca za tatu i još tri za koje trebaju da se dogovore ko će da ih iskoristi. Ni jedan roditelj ne može raditi bilo koje tromesečje pa ga posle iskoristiti za odmor, što je smišljeno kako bi dete ravnomerno provodilo vreme sa oba roditelja. Dok su na porodiljskom odsustvu roditeji dobijaju 80% njihovih plata.

6. Srbija

Majke u Srbiji dobijaju 20 nedelja plaćenog porodiljskog odsustva po rođenju bebe. Posle toga dobijaju još godinu dana porodiljskog. Celu platu dobijaju u toku prveih 26 nedelja, od 27 do 39 nedelje dobijaju 60% plate, a od 40 do 52 nedelje 30 % plate.

Očevi imaju pravo na plaćenih sedam dana odsustva.

7. Norveška

Norveški sistem je fleksibilan i darežljiv. Majke mogu da se opredele između 35 nedelja plaćenog odsustva ili 40 nedelja u toku kojih dobijaju 80% plate. Dok očevi u zavisnosti od prihoda majke ili ne dobijaju odsustvo ili imaju pravo na plaćenih sedam dana. Roditelji zajedno mogu da dobiju 46 plaćenih nedelja ili 56 nedelja odsusva kada dobijaju 80% plate.

8. Mađarska

Majke u Mađarskoj mogu da računaju na 24 nedelje porodiljskog odsustva u komedobijaju 70 % plate. Ovaj period može da otpočne četiri nedelje pre određenog termina za porođaj. Očevi dobijaju nedelju dana odsustva i to im ne umanjuje platu. Kada isteknu te 24 nedelje roditelji dobijaju još 156 nedelja koje dele između sebe. Za prve 104 nedelje dobija se 70 % plate, ostatak pokriva državni budžet.

9. Estonija

Majke u Estoniji imaju 140 dana u potpunosti pokrivenog tj, plaćenog odsustva, koje može da počen 30-70 dana pre termina porođaja. Očevi imaju dve nedelje plaćenog odsusutva, a mogu da uzmu i odsutvo tokom poslednja dva meseca trudnoće njihovih žena. Posle isteka porodiljskog odsustva majke roditelji mogu da uzmu 435 dana koje će da podele, a nakanda koju dobijaju u ovom periodu obračunava se srazmerno sa njihovim platama.

10. Litvanija

Litvanske porodilje dobijaju 18 nedelja plaćenog odsustva, pčevi 4 nedelje, i zajedno i otac i majka dobijaju još 156 nedelja koje treba da podele. Roditelji mogu da se opredele da li da uzmu odsustvo na 52 nedelje i da dobijaju celu platu ili odsustvo od 104 nedelje i da dobijaju 70 % plate. Preostale nedelje se ne plaćaju.

11. Bugarska

Porodilje u Bugraskoj ostvaruju pravo na 410 dana porodiljskog odsustva, i mogu da počnu da ga koriste 45 dana pre porođaja. Očevi dobijaju dve nedelje. 

Nacionalni fond za zdravstveno osiguranje roditeljima nadoknađuje 90% od plate. Posle šest meseci roditelji se opredeljuju da li će majka da ostane kod kuće ili će se toplaćeno odsustvo prebaciti na oca.

Roditelji u Bugarskoj i po isteku ovog roka mogu da dobiju plaćeno odsustvo dok dete ne napuni dve godine, a tokom tog dodatnog vremena roditelj koji se opredelio da ostane sa detetom dobija državnu pomoć od 200 dolara.

12. Slovenija

Porodiljsko odsustvo za majke u Sloveniji počinje 28 dana pre termina porođaja. Posle porođaja u narednih 105 dana majka prima 100 % od prosečne plate koju je primala u 12 meseci pre nego što je podnela zahtev za ove beneficije. Ako je bračni par ili majk radila manje od 12 meseci pre nego što su podneli papire za porodiljsko, onda joj sedodeljuje 55% od prosečnih primanja.

Posle isteka ovog roka, svaki roditelj može da uzme još po 130 dana. Žene mogu da ustupe muževima 100 dana, tako da oni imaju 230 dana, a muževi ženama svih 130 dana tako da one imaju 260 dana da se posvete detetu. Tada obadvoje dobijaju 90 % od plate.loading...