‘Packe’ iz EU: Crveno za životnu sredinu i bezbednost hrane

Problematična poglavlja 27 - životna sredina i poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinarsku i fito-sanitarnu politiku.

Ministar bez portfelja Jadranka Joksimović, zadužena za EU, kaže da je urađena detaljna analiza onoga što je, prema sugestijama iz Brisela, do sada dobro obavljeno u reformama i konstatovano gde je potrebno uložiti dodatne napore, kao i u kojim oblastima je stanje veoma loše.

– Ta tri nivoa su označena su zelenom, žutom, i crvenom bojom’ – rekla je Joksimović za Novosti.

Joksimović kaže da su problematična poglavlja koja su predstavljala izazov i za sve zemlje koje su se nalazile u procesu pristupanja.

– Tu su poglavlje 27 – životna sredina, pre svega zbog ogromnih finansijskih sredstava koja su neophodna za primenu standarda iz ove ove oblasti, zatim poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinarsku i fito-sanitarnu politku, kao i poglavlja koja zahtevaju ogroman broj tehnički zahtevnih propisa koja je potrebno sprovesti na terenu u saradnji sa privatnim sektorom – izjavila je Joksimović.

Kada je reč o poglavljima 23 i 24, Joksimovićeva objašnjava da ona zahtevaju maksimalan vremenski period koji je potreban za usvajanje neophodnog zakonodavstva, uspostavljanje institucija, ali i praćenje sprovođenja pre nego što se pregovri zatvore.

– Za poglavlja 23 i 24 završen je skrining i čekamo izveštaje Evropske komisije – navela je Joksimović.