PACOLI OPTUŽUJE SRBIJU: “Lobirate protiv Kosova poklanjanjem i prodajom oružja!”

Haradinaj je ocenio da su, i pored brojnih izazova, Pacoli i Ministarstvo spoljnih poslova Kosova "uradili ogroman posao".

Bedžet Pacoli
Wikipedia

Ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je danas da Priština zna u kojim državama, kako je rekao, Srbija “prodajom ili poklanjanjem oružja” lobira protiv nezavisnosti Kosova, ali nije hteo da kaže o kojim je državama reč.

Pacoli je na konferenciji za novinare u Prištini posle sastanka s premijerom Kosova Ramušom Haradinajem kazao da “jedan od srpskih diplomatskih centara nudi oružje zemljama širom sveta i tako lobira protiv priznanja nezavisnosti Kosova”.

Imamo dokaze da je jedna od osnova srpske diplomatije nudjenje oružja kao kompenzacije. Moja zabrinutost je potvrdjena juče. Imamo imena nekih država, ali zbog diskrecije zadržavamo te informacije za nas – kazao je ministar.

On je naveo da Priština razmatra način na koji će se suprotstaviti toj inicijativi Srbije.

Premijer Ramuš Haradinaj kazao je da je Kosovo očekuju “veliki izazovi u spoljnoj politici”.

Zajedno sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Pacolijem, naporno smo radili na spoljnoj politici Kosova, smatrajući je veoma važnom temom. Diplomatska borba za priznanja je preneta i na mnoge udaljene zemlje, a imamo i druge teškoće u regionu i evro-atlantskim integracijama – kazao je Haradinaj.