Pajtić: Krstićeva ostavka je farsa, Zakon o radu je najveće zlo

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je danas da će njegova partija u konsultacijama sa sindikatima podneti amandmane na izmene Zakona o radu, jer smatraju da taj predlog Vlade nije reformski i da neće povećati zaposlenost.

– Zakon o radu nije reformski, on neće dovesti do povećanja broja zaposlenih – kako tvrdi gospodin (premijer Srbije Aleksandar) Vučić, već suprotno: omogućiće otpuštanje velikog broja ljudi – ukazao je Pajtić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Pajtić je rekao da će izmena tog zakona omogućiti smanjenje plata svih zaposlenih za 20 i više odsto, da će suštinski biti ukinut minuli rad, i da će doneti “necivilizacijsku meru otpuštanja trudnica, porodilja i osoba sa invaliditetom”.

– Svako kome bude smanjena zarada, biće to zbog Vučićevog Zakona o radu, ko izgubi radno mesto biće to zbog tog zakona, svaka otpuštena porodilja, trudnica ili osoba sa invaliditetom biće otpuštena zbog Vučićevog Zakona o radu – nabrojao je predsednik DS.

Upitan o ostavci ministra finansija Srbije Lazara Krstića, Pajtić je rekao da je to “farsa” i deo “političkog teatra koji gledamo dve i po godine”.

– Ideja je da se istakne kako je Zakon (o radu) mogao biti još gori i još drastičniji, ali je plemeniti Vučić odoleo pritiscima. Cela ideja je da se (Zakon) predstavi kao manje zlo, iako je najveće zlo – ocenio je Pajtić.

Predsedništvo Srpske napredne stranke (SNS) je danas jednoglasno podržalo Vladine izmene Zakona o radu, izjavila je članica Predsedništva SNS Maja Gojković.