Paprene cene: Evo koliko košta matura u Beogradu i Novom Sadu

Samo za proslavu maturske večeri, beogradski učenici završnih godina srednjih škola moraće da izdvoje i do 7.000 dinara. Sa druge strane, novosadski maturanti za proslavu kraja svog srednjoškolskog školovanja moraće u proseku da izdvoje oko 35 evra po osobi.

Proslava u restoranu ili hotelu zapravo je najmanji trošak, jer treba opremiti maturanta za zabavu.

Hoteli i restorani nude gotovo identične sadržaje, večeru na bazi švedskog stola, neograničeno bezalkoholno piće, popularne voditelje i muzičare. I dok se oni „otimaju” za maturante, roditelji se zbog cene hvataju za glavu.

– Samo što smo otplatili ekskurziju, a sad će se ređati i trošak za šminku, odelo, frizuru, cipele… Čini nam se kao da nema kraja –  kaže majka maturantkinje Jovane, Snežana Dimitrijević.

Nada Trifković, direktorka Medicinske škole „Beograd”, kaže da su dobili ponude, ali da čekaju savet roditelja, jer treba da se pitaju oni koji to plaćaju.

– Naša škola je velika i najbitnija nam je bezbednost naših učenika – kaže Trifkovićeva.

Organizovanje proslava hoteli su prepustili agencijama koje se utrkuju koja će da angažuje poznatiji bend i voditelja „na glasu”. Najviše iskustva u organizovanju matura ima Ljubiša Ćurčić iz agencije „Artival”, koji već 24 godine, od otvaranja „Hajata”, organizuje maturu.

– Školama smo ponudili dve cene, od 6.500 dinara u koju je uključeno piće dobrodošlice, aperitivsko piće, švedski sto i cenu od 6.950 u kojoj je, pored svega navedenog, uključena i neograničena konzumacija bezalkoholnog pića. Te večeri će nastupiti bend Trio pasaž, di-džejevi, voditelji programa će biti ili Voja Nedeljković ili pevačica Ksenija Mijatović, zavisi od večeri – kaže Ćurčić.

U „Kraun Plazi” program će voditi Ivan Ivanović, a za muzički deo biće zadužena pevačica Sara Jovanović. Tokom večeri, koja će trajati do tri ujutru, biće podeljene i nagrade, između kojih je i letovanje u Grčkoj.

U „Metropolu” će goste uveseljavati Akapulko bend, di-džejevi i voditelj Dragan Marinković Maca, a specijalne nagrade pripašće đaku generacije, mis i misteru večeri.

U Sava centru maturante očekuje, takođe, večera na bazi švedskog stola, program će voditi Ognjen Amidžić, a za muziku je zadužen Alegro bend.

Cene proslava:

Kraun plaza 6.900

Hajat 6.500-6.950

Metropol 6.850

Vila Jelena 5.450

Jezero 4.200

Sava centar 5.950

Taš hotel 3.600

I u novosadske škole polako pristižu ponude za organizaciju maturske večeri a obično je u cenu od 35 evra po osobi uračunato i piće, kao i hrana u neograničenim količinama.

“Piće u neograničenim količinama” je domaće proizvodnje, a sve “strano” mora dodatno da se plati.Večera košta 22 evra. Donećemo svoju muziku i tu ćemo uštedeti. Međutim, kako restorani obično daju gratis mesta za profesore, ali do određenog broja, tačnije 10 odsto, kada budemo zvali sve ostale, cena će na kraju biti 30 evra – kaže Miloš Stojadinović, učenik Karlovačke gimnazije.
Maturanti kažu da će restoran birati po kvalitetnoj ponudi, ali će i cena imati velikog udela. Aleksandra Ber Božić, direktorka medicinske škole “7. april”, kaže da ponude za proslavu maturske večeri upravo pristižu, a do polovine marta glasanjem će izabrati najbolju ponudu.

– Cene se kreću oko 30 evra, a obično svi ugostitelji nude oko tri menija. Ako hoćemo naš bend, to košta još između 1.000 i 1.500 evra. A posebno se plaća i dekoracija sale – kaže Božićeva, koja će ove godine imati oko 350 maturanata.

Najpopularnije mesto za proslavu mataru – hotel “Park”, nije menjao cenu od prošle godine, pa za 30 evra nudi četiri menija, piće u neograničenim količinama i bend. Konkurent na Ribarcu “Alaska barka” ima rastezljivu ponudu od 20 do 35 evra u zavisnosti od broja ljudi i jelovnika. No, predjelo, čorba i glavno jelo je zagarantovano, a muziku i kolače maturanti moraju da obezbede sami. Sugrađanka Gordana Vasiljević kaže da je već počela da štedi novac za proslavu ćerkine mature.

– Bilo bi dobro kada bi proslavu u restoranu bila jedini trošak. To je najmanja stavka, sve devojke žele lepo da se obuku, a kupovina haljine, cipela, šminke, pa frizura koštaju višestruko više. Pošto deca ionako nigde ne idu jer niko nema novca, pre bih te pare dala da negde otputuju i vide nešto, ali sam i svesna da je matura za njih posebno veče – kaže Vasiljevićeva.

 

 loading...