PEČENJE PAPRIKA NA TERASI ILI U DVORIŠTU OD SADA KAŽNJIVO: Komunalci uveliko dele kazne, a evo o kojoj sumi je reč

pečene paprike
Print screen/You Tube

Sezona pečenja paprika uveliko je počela, miris se širi zgradama i parkovima, ali bi Beograđani morali da pripaze gde i kako raspaljuju vatru za zimnicu jer im preti kazna od 5.000 dinara.

 

Beograđanima ništa ne probudi toliko hrabrosti, snalažljivosti i kreativnosti kao kada treba da se obrne paprika.

 
Mnogi od njih crvene šilje peku u rernama i na električnim roštiljima, ali ajvar nije jeftin sport, naročito ako se pravi naveliko. Da bi smanjili račune za struju još nabrekle od toplih dana i upotrebe klime, jedan deo se odlučuje na roštiljanje na otvorenom. I kunu se da je ukus bolji kada se paprika ispeče na drva.

U skoro svakom manjem parku mogu se naći ti komšijski štekovi gde susedi naizmenično ili udruženim snagama pripremaju povrće na plotnama koje su odnekle doneli ili ih sami napravili. Tako paprike umeju da zacvrče i na vrhu stare čelične felne, sa gvozdenog bureta iz koga se diže odžak u kućnoj proizvodnji, sa kolica iz supermarketa, pa čak i sa prepravljenog bojlera kome su dodate metalne noge. Najveća opasnost svakako preti od vatre na samoj zemlji koja se ne ugasi se pravilno, te se komšijskoj žurki u nekom trenutku pridruže i vatrogasci.

A ako iza sebe ostave nered, ajvar će im biti skuplji za 5.000 dinara, koliko iznosi kazna za taj komunalni prekršaj.

– Komunalnoj policiji je od početka ove godine upućeno 10 prijava koje se odnose na pečenje parika na terasi ili na javnoj površini. Komunalna policija postupa i po Odluci o održavanju čistoće, po kojoj će za svako pravljenje nečistoće na javnim površinama uslediti kazna od 5.000 dinara – rekli su nam iz Komunalne policije.

Kako su naveli, ako Beograđane zateknu kako na improvizovanoj i neadekvatnoj peći na privatnom otvorenom posedu peku papriku, na licu mesta će napraviti zapisnik i proslediti ga komunalnoj inspekciji nadležne opštine koja će odlučiti o daljoj sudbini kuvara.

Dimi se na Čukarici, Novom Beogradu…

Zarad ajvara najčešće se dime Čukarica, Novi Beograd, Zemun, Rakovica i Palilula, no čak i u samom centru grada miris pečenog povrća nas podseti da je leto uveliko prošlo.

Može na Adi i Košutnjaku

Dobra alternativa su Ada Ciganlija i Košutnjak. Ako uranite, stići ćete na vreme da ugrabite neki od postojećih zidanih roštilja – em je sigurno, em napolju cela porodica može da uživa.