PENZIJA NE MORA BITI DOSADNA: Penzionerska komuna zove vas u Grčku i to na 3 meseca! Evo o čemu je reč

penzioneri
pixabay

U Evropi je sve popularniji alternativni način stanovanja u poznim godinama.

 

Penzionerske zajednice su sve popularniji način na Zapadu da se starost proživi što lepše, a da se pritom izbegnu odlasci u domove. Nisu retkost ni komune u drugim zemljama sa nižim standardom, gde osobe u trećem dobu nekoliko meseci mogu da borave i “izmeste” se na neko vreme iz svojih domova.

Kako zbog lošeg finansijskog stanja penzionera, tako i zbog nešto drugačije kulture, inicijativa o osnivanju penzionerskih komuna u Srbiji praktično ne postoji. Ipak, jedno udruženje iz Pančeva organizuje ovakve zajednice za naše penzionere, koji bi želeli da tri ili više meseci provedu u Grčkoj.

Poslednjih godina, u Americi i Evropi, penzioneri žele bolji kvalitet starenja i traže alternative odlascima u domove. Seniorima koji su zdravi i još u punoj snazi, potreban je novi način života, aktivnosti kojima bi upotpunili slobodno vreme, ali i društvo. Zato pojedine organizacije kupuju male rančeve, u kojima seniori imaju svoje zasebne sobe, ali dele kuhinju, dnevni boravak i dvorište.

Sami, u dogovoru jedni s drugima, spremaju hranu, čiste, brinu o okućnici, rade u bašti… Ove zajednice, sa desetak do dvanaest članova, pokazale su se kao odlična “terapija” za penzionere. U komuni oni su jedni drugima potrebni i niko se ne oseća beskorisnim. Međusobno se odlično razumeju jer dele iste “boljke”, a druženje i razgovori sa drugim seniorima zapravo su ono što im najviše prija.

 

Pošto popravljaju kvalitet života i pružaju bolju starost, komune postaju sve popularnije u Americi, a najviše odgovaraju penzionerima koji su sami, bez rodbine.

Seniori koji ne bi da zapostave decu i unuke, a žele da bar na neko vreme uživaju u starosti i slobodnom vremenu, biraju boravak u nešto drugačijim zajednicama. Željni društva i promene sredine, odlaze na mesec-dva ili duže u penzionerske “kampove” koji su napravljeni u gradovima sa umerenijom i lepšom klimom, u zemljama gde je život jeftiniji. Sličan projekat vodi i Asocijacija za pomoć starijim licima “ELPIS” iz Pančeva, koja našim penzionerima omogućava boravak u ovakvim komunama, ali u Grčkoj.

Ideja je bila da sugrađanima koji imaju višak slobodnog vremena ponudimo alernativni način stanovanja, odnosno mogućnost da se na mesec-dva izmeste iz sredine u kojoj stanuju – priča Vesna Kanački Moutsos, predsednik Asocijacije.

“Selidbom” u neko drugo mesto, seniori upotpunjavaju starost. Zato smo i odabrali Grčku, gde je životni standard sličan našem, ali gde more i klima umnogome popravljaju kvalitet života, raspoloženje, zdravlje. Stari su usamljeni, osećaju da su “smetnja” sopstvenoj deci ili su nedavno ostali bez svog životnog saputnika. U komuni, u takvom “porodičnom” okruženju, stari su jedni drugima i društvo i podrška, a to je ključno.

 

Asocijacija “ELPIS” kampove za stare vodi u grčkom mestu Platamon, u podnožju Olimpa. Seniori su smešteni u apartmanima. Dele kuhinju, trpezariju i dvorište, dok su sobe zasebne ili imaju cimere. U penzionerske zajednice svi su dobrodošli, bračni parovi, samci, ali i oni koji bi poveli svoju komšinicu, rođaku.

Za mesec dana boravka na moru, seniori plaćaju 290 evra, a po želji mogu da ostanu i tri meseca, pola godine.

Starima, koji bi želeli da se upuste u ovu “avanturu”, a nemaju novca, dali smo odlično rešenje. Izdavanjem svoje nekretnine na onoliko meseci koliko bi proveli u Platamonu, mogu da obezbede deo novca za boravak tamo. Sa penzijom i uz malu pomoć dece, mnogi mogu sebi da priušte ovako nešto. Naravno, penzije u Srbiji su male i svesni smo da je ovo samo za osobe u trećem dobu koje primaju nešto veći penzioni ček. Ipak, cene života u Srbiji i Grčkoj su slične, ali kvalitet ne može da se poredi. Tako bi svakog dana tamo kupovali svežu ribu, koja je u Srbiji skupa, jeli sveže voće i povrće, masline, plivali svakog dana, šetali plažom, odmarali. U velikom društvu, dobra zabava je zagarantovana, a možda bi se rodile i neke nove ljubavi pod stare dane.

 

STRUJA I VODA

U cenu smeštaja uključeni su i pranje i peglanje veša. Po dolasku u “komunu” domaćini ih upućuju gde i šta da kupuju, kako bi prošli što jeftinije. U cenu smeštaja, osim potrošnje struje i vode, uključeno je i korišćenje interneta, pa stariji bez problema mogu da se čuju sa decom. Zdravstveno osiguranje se plaća kao i po odlasku na letovanje i košta evro po danu. Stari onda mogu da se leče u bilo kojoj lekarskoj ustanovi koja se nalazi u tom grčkom mestu. Na penzionerima je pak da odluče da li su dovoljno zdravi da izdrže put i boravak tamo.