Petina muškaraca u Srbiji smatra da ŽENU TREBA TUĆI, svaki pedeseti UČESTVOVAO U GRUPNOM SILOVANJU

Ljudi
Beta

Stavovi muškaraca u Srbiji prema rodnoj ravnopravnosti u odredjenim segmentima, poput brige o deci, menjaju se ka liberalnijim, dok u drugim, naročito kada je u pitanju nasilje nad muškarcima i ženama, i dalje naginju tradicionalnim, pokazali su rezultati istraživanja "IMAGES Srbija" koje je sproveo Centar za promociju zdravih stilova života "E8".

 

Prema podacima istraživanja u kojem je učestvovalo više od 1.000 muškaraca, četvrtina ispitanih priznala je da namerno zastrašuje partnerku, a “šamari i gađanje predmetima” deo su jedne petine veza, rečeno je na predstavljanju rezultata u Novom Sadu.

Trećina ispitanika je potvrdila da su “uvrede i ponižavanja” njihova svakodnevica, kao i da je svaki pedeseti muškarac učestvovao u grupnom silovanju.

Da žena treba da toleriše nasilje kako bi održala porodicu, slaže se 11,9 odsto ispitanih, a da muškarac treba da ima poslednju reč u porodičnim odlukama misli 34,1 odsto muškaraca.

Dve petine je (40,1 odsto) odgovorilo je da je najvažnija uloga žene da brine o kući i da kuva, a svaki peti ispitanik se oseća uvređeno kada ga partnerka zamoli da stavi kondom.

Istraživanje je imalo za cilj da osvetli ključna pitanja vezana za muškarace i rodnu ravnopravnost, uključujući partnerske odnose, dinamiku porodičnih odnosa, glavne zdravstvene i socijalne aspekte muškaraca.

Ovo je prvo istraživanje ovakvog tipa u Srbiji, a kako je rečeno na predstavljanju rezultata, oni “donose značajne podatke za bolje i lakše razumevanje muškosti”.

Istraživanje je rađeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.060 muškaraca i 540 žena starosti od 18 do 60 godina i deo je globalnog istraživanja koje je do sada sprovedeno u više od 20 zemalja u svetu.