DA LI SLAVITE SRPSKU NOVU GODINU? Rezultati ankete se MNOGIMA NEĆE DOPASTI

Hram
freedigitalphotos.net/adamr

Srpska Nova godina je tradicionalni pravoslavni praznik. U našoj zemlji slavi se 13. januara, ali da li ga Srbi uopšte proslavljaju? I kako zapravo doživljavaju ovaj dan? Pitali smo vas, a rezultati ankete, koju je sproveo naš portal Dnevno.rs. su iznenađujući!

 

Pravoslavna Nova godina, u našem narodu poznata i kao Srpska Nova godina, nekada se slavila podjednako, ako ne i više od “svetske” Nove godine koja se dočekuje 31. decembra po gregorijanskom kalendaru. Tradicija “duple” Nove godine se zadržala u Rusiji, Armeniji, Ukrajini (Malanka), Moldaviji, Gruziji, Belorusiji, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i, naravno, Srbiji u kojoj je bilo vremena kada je doček “srpske” bio grandiozniji i masovniji od onog koji se organizuje 31. decembra.

Međutim, tradicija je tu da bi se rušila… Sudeći po rezultatima ankete koju je sproveo portal Dnevno.rs 43,6% naših čitalaca dan kada se proslavlja Srpska Nova godina doživljava kao i svaki drugi dan.

Samo 18,2 % reklo je da je Nova godina po Julijanskom kalendaru tradicija i da je, kao takvu, proslavljaju.

Pogledajte rezultate:

 

Da i oni koji ipak poštuju novu godinu po julijanskom kalendaru imaju gde da je provedu pobrinula se Srpska pravoslavna crkva koja će večeras od 23.30 časova u Hramu Svetog Save u Beogradu služiti moleban, nakon čega će ispred Hrama uslediti spektakularni vatromet.

Gradovi širom Srbije iskoristiće ovu priliku i na različite načine obeležiti naš tradicionalni praznik. Tako će u Novom Sadu proslava proteći uz filmsku muziku i trubače – Simfonijski orkestar 2021, soliste Srpskog narodnog pozorišta, glumca Sergeja Trifunovića i orkestar Bobana Markovića.

Na gradskom trgu u Čačku nastupati “Riblja čorba” Bore Djorđevića, a u Kruševcu Marinko Rokvić i “Akapulko bend”. Prokuplje će zabavljati muzička grupa “Alter ego bend”, uz čaj i kuvanu rakiju.

Uz kuvano vino, čaj i medenjake na zrenjaninskom Trgu slobode sviraće pet tamburaških sastava, a u ponoć trubački orkestar Miroslava Stankovića, dok u Kosovskoj Mitrovici, na platou ispred Tehničke škole nastupaju Đorđe David i “Ministarke”.

Organizovanog dočeka na nekom od gradskih trgova u Beogradu, kao i ranijih godina nema, ali prestoničani mogu da provod potraže u nekom od klubova ili skadarlijskih restorana gde će biti veselo do zore.