Pljevlje u oblaku otrovnog dima

Vazduh u Pljevljima je 12 puta zagađeniji od dozvoljene granice, saopštila je nevladina organizacija 'Breznica' i zatražila da se u tom gradu uvede vanredno stanje.

Iz nekih opozicionih političkih partija su, takođe, zatražili da se tokom zime obustavi rad Termoelektrane u Pljevljima, koja se smatra glavnim zagađivačem vazduha.
Pljevlja pod maglom

Od Vlade Crne Gore zatraženo je da Pljevljaci dobiju popust za potrošnju električe struje, sve do kraja aprila, da bi se tako podstakli na grejanje termoakumulacionim pećima.

To bi, kako je objasnila organizacija “Breznica”, smanjilo ispuštanje velikih količina otrovnog dima iz kuća i stanova u vazduh, jer se Pljevljaci najčešće greju loženjem uglja.
Termoelektrana

Predsednik NVO “Breznica” Milorad Mitrović podsetio je da je trajno rešenje za čistiji vazduh u Pljevljima toplifikacija grada i da postoji ideja da se to uradi u okviru izgradnje drugog bloka pljevaljske termolektrane.

Pored zagadjenja vazduha, od početka decembra u Pljevljima nema ni pitku vodu. Na tri izvorišta sa kojih se grad snabdeva, kako su inspekcije utvrdile, voda je zamućena i bakteriorolški neispravna za piće. Čak, kako je saopšetno, nije odgovarajuća ni za kupanje.

Ispravna voda se u Pljevljima jedino može natočiti na jednoj česmi u Milet bašti, gde dolazi veliki broj građana.