Počela kontrola: Kako da znamo da li jedemo hranu sa poplavljenih teritorija?

Ministarstva poljoprivrede Srbije saopštilo je danas da su inspektori počeli kontrolu sirovina u objektima za proizvodnju hrane, dok se pojačan nadzor hrane biljnog porekla nastavlja kod velikih proizvođača i prometnika, kao i na punktovima na kojima se distribuira hrana ugroženima.

Poljoprivredna inspekcija će pored redovnih aktivnosti kontrolisati objekte za proizvodnju u užem i širem području obuhvaćenog poplavama, navodi se saopštenju.

Naglašeno je da će se u okruzima sa poplavljenih područja, pored kontrola sirovine i uslova vezanih za čuvanje i skladištenje sirovina za proizvodnju, kontrolisati i da li su izvršene i

primenjene neophodne mere zaštite poslovnog prostora od kontaminacije.

Od početka vanredne situacije poljoprivredni inspektori redovno su obilazi sve punktove na kojima se distribuira (prima i deli) hrana ugroženima, navodi se u saopštenju.

Pojačan je i nadzor velikih proizvođača i prometnika kako bi se smanjio rizik narušavanja bezbednosti hrane – prehrambenih proizvoda biljnog porekla.

Obavljeno je 469 kontrola od kojih je u 23 slučaja poljoprivredna inspekcija intervenisala. U jednom slučaju zahtevano je da se obezbedi minimalna evidencija za prikupljenu pomoć i provera pre distribucije, a u jednom slučaju zabranjena je upotreba vode za proizvodnju pekarskih proizvoda.

Ostale nepravilnosti odnose se na male količine proizvoda sa isteklim rokovima i bez deklaracije, kao i na izdvajanje manjih količina proizvoda iz kućne radinosti (nije originalno pakovanje).

Istaknuto je da će u okruzima koji nisu obuhvaćeni elementarnom nepogodom, poljoprivredni inspektori posebno proveravati ispravnost skladištene prehrambene robe i higijenske uslove skladištenja u magacinima sirovina kod proizvođača i magacina veleprodaja.

Cilj kontrola je provera da skladištena roba nije rizična ili sa ugroženih terena.