Počelo čišćenje korita Crnice koja je poplavila Paraćin

U krugu paraćinske Štofare je počelo čišćenje obala korita reke Crnice, koja se 15. maja izlila i poplavila grad.

Javno vodoprivredno preduzeće “Srbijavode” naložilo je te radove ćuprijskom Vodoprivrednom preduzeću, a na osnovu plana vanredne odbrane od poplava. Čišćenje će biti obavljeno od železničkog mosta u dužini od 500 metar. Direktor Direkcije za izgrađu u Paraćinu Zoran Mihajlović rekao je novinarima da će biti uklonjen i most u krugu fabrike.

– Sva stabla koja se nalaze u koritu reke i koja onemogućavaju protok vode kroz korito moraju da se uklone. Zatim je potrebno uklanjanje mosta a pre toga mora da se uklone visokonaponski kablovi Elektrodistribucije i instalacije za gas – objasnio je Mihajlović.

Vodoprivredni inspektor je javnim preduzećima dao rok od 60 dana za uklanjanje instalacija, a i opštinski štab je naložio EPS-u i Srbijagasu da pod hitno uklone svoje instalacije.

Mihajlović je rekao da poplava nije mogla da bude sprečena, ali da se treba pripremiti za eventualne slične situacije. On je dodao da će morati da se pristupi novom projektovanju
sistema odbrane i da se vodi računa da korita prime i veću količinu vode.

“Srbijavode” će rukovoditi i čišćenjem dela Crnice ka auto putu gde će, u nekom narednom periodu, biti napravljen nasip kao što je u celom gradu.

Kako se moglo čuti, Vodoprivredno preduzeće iz Ćuprije je korito Crnice kroz Štofaru čistilo još 1998. godine i kada je trebalo to ponovo učiniti, fabrika je otišla u stečaj pa je dozvolu za rad bilo nemoguće dobiti.

Radovi u delu kroz Štofaru bi trebalo da traju od 10 do 15 dana, a naknado će biti srušen most. Štab za vanredne situacije je, nakon upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda na predstojeće obilne padavine i mogući porast vodostaja, naložio pripravnost nadležnih službi i praćenje vodostaja na Crnici i Grzi.