Sa štrajkom i časovima skraćenim na pola sata u, prema podacima sindikata, oko hiljadu osnovnih i srednjih škola počinje drugo polugodište

Vojvođanski đaci već su krenuli u školu, gde su nastavnici u istom obimu nastavili štrajk, kao i u prvom polugodištu. Pomaka u pregovorima štrajkača i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima, ali se štrajku ne nazire kraj, pišu Novosti.

Do kraja nedelje trebalo bi da bude potpisan novi kolektivni ugovor. Dve strane saglasile su se oko teksta ovog dokumenta, a mišljenje treba da daju još neke državne institucije. U utorak će se komisija za kolektivni ugovor još jednom sastati, a korak pred potpisivanje je saglasnost Vlade Srbije, koju bi kolektivni ugovor trebalo da dobije po hitnom postupku.

– Potpisivanje kolektivnog ugovora biće veliki korak, ali ne i dovoljan da prekinemo štrajk – kaže Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika. – Ne može da nam se uzme toliko novca smanjenjem plata, a onda vrati samo neki mali deo, kroz određene odredbe kolektivnog ugovora.

Matijević je za 26. januar, uoči Svetog Save, najavio “marš na Beograd”, kada će na protest u glavni grad doći štrajkači iz cele Srbije.

Iako se štrajk nastavlja, to zasad ne utiče na pripreme za održavanje male mature. Od utorka su u prodaji zbirke zadataka za pripremu sva tri ispita – srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa, sa pitanjima iz pet predmeta. U Ministarstvu prosvete kažu da zasad nema razloga za ukidanje ili pomeranje polaganja završnog ispita.loading...