Više javno tužilastvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv vlasnika preduzeća 'Interkomerc' Gorana Perčevića i još petoro okrivljenih zbog malverzacija sa kreditima Univerzal banke.

Perčević je optužen zbog produženog krivičnog dela zlouptreba položaja odgovornog lica podstrekavanjem, rečeno je agenciji Beta u Tužilaštvu.

Bivši direktor Univerzal banke Dragan Tomić, bivša predsednica Izvršnog odbora (IO) te banke Ljiljana Stojanović, bivši član IO Milovan Puzović, kao i članovi IO Nevena Belić i Dragoljub
Perišić optuženi za produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Perčević, koji je bivši funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) uhapšen je sredinom novembra prošle godine. On je osumnjičen da je s rukovodstvom Univerzal banke, u kojoj inače nije imao nikakvu funkciju, ugovorio odobravanje 34 kredita firmama koja nisu mogli biti vraćena, što je izazvalo i pad adekvatnosti kapitala banke.

Ministar unutrašnjih poslova, tada je rekao da je iznos kredita koje je Perčević “iskorišćavanjem svog položaja i prekoračenjem granica ovlašćenja” neposredno ugovarao s rukovodiocima Univerzal banke 1,44 milijardi dinara.

Malverzacije su, kako je dodao Stefanović, dovele do oduzimanja dozvole za rad Univerzal banke i štete za akcionare i deponente. Perčevićeva firma „Interkomerc” jedna je od najvećih dužnika Univerzal banke sa milijardu dinara, pored „Beohemije” sa 1,56 milijardi dinara, „Farmakoma” sa milijardu dinara, Luke Beograd, Veterinarskog zavoda Zemun, „Zekstre” i „Optike” u vlasništvu Dragana Đurića.

 loading...