Centar za podršku porodici “Putokaz” predstavio je na konferenciji za novinare, održanoj u Medija reform centru u Nišu, rezultate dosadašnjeg rada i početak humanitarne kampanje “Podržimo Putokaz”, pokrenute sa ciljem prikupljanja sredstava za rad Centra u narednom periodu. “Putokaz” postoji u Nišu od 2014. godine, a aktivnosti su mu usmerene na preventivni rad kako bi se izbeglo izdvajanje dece iz porodica i povećao kvalitet života i poštovanje dečijih prava u porodicama koje su prepoznate kao rizične.

 

Centar za podršku porodici „Putokaz“, kao jedan od programa jačanja porodica koje sprovode SOS Dečija sela Srbija, pruža pomoć i podršku marginalizovanim i socijalno i ekonomski najugroženijim porodicama u Nišu.

– Naš glavni cilj, ujedno i misija naše organizacije je da svako dete raste u domu punom ljubavi. Tokom dosadašnjeg rada, podržali smo oko 300 porodica, veliki broj dece i mladih, ostvarili saradnju sa brojnim institucijama i organizacijama u lokalnoj zajednici i doprineli podizanju svesti o važnosti poštovanja dečijih prava – istakla je Ana Anačkov, menadžerka programa za podršku porodici “Putokaz”.

Kao deo nevladine, humanitarne organizacije SOS Dečija sela, Centar „Putokaz“ je svoj rad finansirao iz različitih projekata i uz pomoć donacija. Prošle godine  smo uspeli da obezbedimo finansiranje projekta i nastavak rada  zahvaljujući donatorskoj podršci.

Da bi usluge koje pruža “Putokaz”, a koje su, po proceni korisnika i stručnih radnika,  potrebne i značajne za lokalnu zajednicu, postale održive, Centrzu “Putokaz” je potrebna donatorska podrška.

– Porodicama je bitan doživljaj da neko konstantno brine o njima i misli na njih. Zbog toga “Putokaz” treba da nastavi da postoji – istakao je Živko Petrović iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje, koji je partner “Putokaza” od početka njegovog rada.

Prema rečima Vesne Lekić iz nacionalne kancelarije Fondacije SOS Dečija sela, Centru je za rad mesečno potrebno oko četiri i po hiljade evra. Taj novac pokriva zarade četiri zaposlena, režijske i administrativne troškove, kao i troškove materijalne podrške za korisnike Centra.

– Ukoliko bi bilo sakupljeno više, novac bi mogao da se iskoristi i za psiho-pedagošku, edukativnu, medicinsku podršku korisnicima, pa čak i za podršku pri zapošljavanju i samozapošljavanju – objašnjava ona.

Zbog toga je pokrenuta kampanja čiji je cilj prikupljanje donacija za nastavak rada i održivost usluga Centra “Putokaz”. Građanima i kompanijama je upućen poziv da uplatama na žiro račun 160-373368-31, putem putem online donacije ili slanjem SMS poruke na broj 6323 podrže dalji rad ovog centra.loading...