POKRENUT NOVI SAJT za praćenje finansija u Pokrajini

Pokrajinska vlada izvestaji
budzet.vojvodina.gov.rs/screenshot

Pokrajinska Vlada pokrenula je novi sajt koji omogućava javni uvid u podatke o raspolaganju budžetom Vojvodine od 2004. godine do danas, koji će gradjanima biti dostupan na adresi www.budzet.vojvodina.gov.rs.

 

Na sajtu se od danas mogu naći svi podaci vezani za izvršenje budžeta svakog pokrajinskog organa, broj zaposlenih, biografije rukovodilaca, finansijski i planovi javnih nabavki, kao i podaci o obavezama i potraživanjima Pokrajine.

Dostupni su i podaci o imovini i o svim sudskim postupcima gde je Vojvodina stranka u sporu.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je na predstavljanju sajta da se na taj način uspostavlja princip apsolutne transparentnosti obavljanja vlasti i pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića i republičku Vladu da slede ovaj primer. 

– Već četiri godine slušamo po pojedinim medijima da su se u Pokrajini zaposlile hiljade i hiljade ljudi i da su nestale milijarde dinara. Do sada smo posezali za tužbama, a od danas je uspostavljen jedan princip koji ne postoji ni u jednoj administraciji na zapadnom Balkanu, već samo u nekim od najrazvijenijih zemalja EU – rekao je Pajtić.

Pajtić je pozvao republičku Vladu da učini isto, jer kada se “jednom uspostavi apsolutna transparentnost, onda se taj princip više ne može ukinuti”.

– Nije prihvatljivo da republička administracija još od Vlade Zorana Đinđića nije donela u Parlamentu Srbije nijedan završni račun budžeta, a da je pokrajinska administracija sve ove godine donosila završne račune pokrajinskog. Svaki budžetski dinar, svako zaposlenje i svaka biografija biće na uvidu gradjanima – dodao je Pajtić.

On je podsetio i na to da je republička administracija do sada zaključila oko 20 tajnih ugovora, od Beograda na vodi, Železare Smederevo, Er Srbije, hotela na Kopaoniku, zadruga u Vojvodini i slično, čime je nanela štetu od  oko 997 milijardi dinara.

– Mi nikada nismo zaključili nijedan tajni ugovor, jer se tajno zaključuju kada su štetni. Sigurno niko nije namerno na republičkom nivou nanosio štetu Srbiji, nego je želeo da pribavi korist sebi. I zbog toga pozivamo Aleksandra Vučića i republičku Vladu da objave sve te tajne ugovore i da na isti način objave sve podatke o trošenju budžetskih sredstava – rekao je Pajtić.