Policija je pokušala da spreči blokade, VOZAČI SU SMISLILI DVE NOVE STRATEGIJE – legalne i genijalne (FOTO+VIDEO)

Protest
Beta

Jutro četvrtog dana protesta protiv poskupljenja goriva obeležile su manje blokade u nekim gradovima Srbije. Veliki broj vozača uplašila je vest da je policija počela da hapsi i kažnjava one koji zaustave vozila, pa dosta njih nije ni izašlo na ulice. Ipak, bilo je i onih koji su rešili da nastave da protestuju, ali - na potpuno nov način!

 

Kako javlja Radio Slobodna Evropa policija je od jutros sprečila skup vozača nezadovoljnih cenom goriva kod Sava centra. Oni su legitimisani, a vozila su im pretresena. 

Veliki broj vozača i inače je uplašila vest da je policija počela da hapsi i kažnjava one koji zaustave vozila, pa dosta njih nije ni izašlo na ulice. Ipak, bilo je i onih koji su rešili da nastave da protestuju, ali – na potpuno nov način!

SRBIJA STAJE: Pogledajte gde su BLOKADE i zašto bi svi želeli da su jutros u KRAGUJEVCU! (FOTO, VIDEO)

Ideja broj jedan: Šetaj, zdravo je!

Ideja je inicijalno potekla iz Kragujevca. Tamošnji vozači, kako bi izbegli kazne, ostavili su svoja vozila kod kuće i blokirali prometnije saobraćajnice tako što su – šetali!

Da će prihvatiti ovu strategiju sada najavljuju još neki gradovi, a ideja je veoma jednostavna – grupa od 20-30 ljudi u koloni, jedan po jedan, prelazi pešački prelaz. Svako ko stigne do druge strane ulice, okrene se i ponovo prelazi… i tako u krug. 

STEFANOVIĆ O PROTESTIMA: “Nije podignuta pripravnost, ali niko sa ulice neće diktirati kako će se Vlada ponašati”

Ideja broj dva: Operacija – puž!

Akciju su vozači nazvali “Puž” i juče je “premijerno izvedena” u Grockoj. Nakon što je policija rasterala vozače koji su zaustavili vozila, oni su krenuli kućama… ali mileći, brzinom od 20km/h i tako praveći još veću gužvu i na neki način ješ efikasniju blokadu.

Dakle, vozila se ne zaustavljaju, ali se kreću ekstremno sporo. Na taj način se ne krši zakon i nema razloga da policija reaguje. 

Da razjasnimo jednom za svagda! Evo gde je u regionu NAJJEFTINIJE GORIVO i zašto to NIJE SRBIJA

Podsetimo, građani širom Srbije već četiri dana protestuju zbog poskupljenja goriva organizovanjem blokada saobraćajnica.

Zahtevi su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Vozači takođe zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.