Policija sprečila pravoslavnu šetnju četnika u Novom Pazaru

Svi prilazi Novom Pazaru su od ranog jutra okupirani patrolama.

Pripadnici Četničkog pokreta u Srbiji saopštili su da za 23. oktobar planiraju šetnju Novim Pazarom povodom dana oslobođenja ovog grada, zbog čega bezbednosni stručnjaci smatraju da bi ovaj skup mogao da dovede do ozbiljnih sukoba radikalnih islamista sa učesnicima povorke.

Kako piše u saopštenju na sajtu Četničkog pokreta, oni pozivaju „sve poštovaoce rodoljubive tradicije Srpskih oslobodilačkih ratova da svojim prisustvom u Petrovoj crkvi 23. oktobra 2014. godine na parastosu izginulim junacima, odaju počast ovim hrabrim Srbima koji nisu žalili da daju svoj život za oslobođenje Srbije od Tuskog ropstva”. Parastos je zakazan za 10.00 časova.

– Prošetaćemo mirno i dostojanstveno do Crkve Svetog Nikole, odakle ćemo nastaviti do opštine Novi Pazar, gde ćemo predati našu inicijativu za postavljanje spomenika generalu Mihailu Živkoviću. Skup i šetnja biće uredno prijavljeni, a u slučaju da bude većih prepreka savetujemo da se svi učesnici organizuju sopstvenim prevozom. Za nas prepreka nema – navodi se u pozivu, koji je potpisao četnički komandant Bratislav Živković, koji se vratio sa ratišta u Ukrajini, gde se borio na strani proruskih snaga.

Šetnju će, piše dalje u saopštenju, predvoditi potomci oslobodioca Novog Pazara i prilikom šetnje „Šetnje oslobođenja” svi učesnici će dobiti majce sa natpisom „Seti se ko su ti bili preci” čime četnici žele da simbolično pokažu da nisu zaboravili junačke pretke koji su ginuli za Krst časni i slobodu zlatnu.

Ipak , policija je sprečila dolazak grupe četnika u Novi Pazar javlja Sandžak Press.

Jedan od četnika na Facebooku je objavio: Policija nam je rekla da tamo nemamo šta da tražimo i da nećemo izvući glave ako nas puste.

Četnike je u blizini Kraljeva zaustavila policija i vratila nazad.

Policijski oficiri koji su zaustavili Živkovića i kolonu vozila, stali su ispred četničkog komandanta i zatražili su od njega da se vrati nazad ili će biti uhapšen.

U Novom Pazaru je bilo okupljeno nekoliko stotina gradjana koji čekaju dolazak četnika. Povećan je i broj policijskih snaga u gradu i na njegovim prilazima.loading...