POLOŽAJ ŽENA U SVETU: Najbolji tretman imaju na Islandu, a najgori u Jemenu. Kako je SRPKINJAMA?

Posao
Pixabay.com

Godišnji izveštaj o jazu između polova koji je objavio Svetski ekonomski forum pokazao je da razlike između žena i muškaraca nisu izražene samo u siromašnim zemljama sveta. I neke bogate države, od kojih bi možda mogla da se očekuje veća ravnopravnost, nisu uspela da izjednače prava oba pola. Gde se se nalazi Srbija na ovoj listi?

 

Deseti izveštaj po redu pokazao je kakvo je stanje ženskih prava u 145 zemalja sveta. Istraživači su analizirali kakve su mogućnosti žena za učešće u političkom i ekonomskom životu, kao i kakve su mogućnosti jednakog obrazovanja i medicinske nege, a prema ovim kriterijumima žene najveću jednakost žene imaju na severu Evrope.

 
Prvi na listi je Island, potom Norveška i Finska. U top deset našla se i jedna zemlja koja po mnogima predstavlja veliko iznenađenje – Ruanda koja se plasirala na visoko šesto mesto.

Zemlje Evropske unije uglavnom su rangirane na pozicijama od 10. do 20. mesta, pa se tako Nemačka našla na 11., Holandija na 13., Danska na 14., Francuska 15., a Britanija na 18. mestu, mada su mnoge od njih, posebno one teže pogođene ekonomskom krizom i niže na listi, poput Italije na 41. mestu, Španije ili Grčke na 87.

Od zemalja iz našeg regiona najviše je ranigirana Slovenija koja je zauzela 9. mesto. Druga najbolje ranigirana je Srbija na 45. mestu, za koju istraživači kažu da je jaz između polova relativno mali. Hrvatska se nalazi nalazi četrnaest mesta iza, a potom, slede Makedonija, Albanija, i Crna Gora, dok se BiH ne nalazi na listi.

SAD su zauzele 28. mesto, Japan nije ni u prvih 100, a Ujedinjeni Arapski Emirati na 119. mestu.

U najgorem položaju su žene u Jemenu. Ova zemlja nalazi se na poslednjem 145. mestu, a ispred nje su pretežno islamske zemlje poput Pakistana, Sirije i Malija.

Cilj ovog izveštaja je da ukaže na na to kolike su razlike u polovima, kao i da pokaže koliko je potrebno još uradititi u određenim delovima sveta da bi jaz između polova bio manji.

Top deset najbolje rangiranih

1. Island

2. Norveška

3. Finska

4. Švedska

5. Irska

6. Ruanda

7. Filipini

8. Švajcarska

10. Novi Zeland

Top deset najgore rangiranih

145. Jemen

144. Pakistan

143. Sirija

142. Čad

141. Iran

140. Jordan

139. Maroko

138. Liban

137. Mali

136. Egipat

Zemlje iz našeg regiona

9. Slovenija

43. Bugarska

45. Srbija

59. Hrvatska

69. Makedonija

70. Albanija

77. Rumunija

79. Crna Gora

* BiH se ne nalazi na listi