Poplave opet prete Paraćinu – Grad u pripravnosti

Štab za vanredne situacije u Paraćinu naložio je danas pripravnost opštinskim službama zbog mogućih bujičnih poplava od pljuskova najavljenih za sutra i prekosutra.

Štab je, posle upozorenja Hidrometeorološkog zavoda Srbije da se i na teritoriji Paraćina očekuje veća količina kiše, utvrdio neophodne mere, navodi se u saopštenju.

Očekuje se 20 do 30 litara kiše po kvadratnom metru za tri sata u narednih nekoliko dana, te i porast vodostaja reke Crnice.

“Ipak, i ukoliko dođe do izlivanja ne očekuje se količina vode kao 15. maja”, rekao je predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović koji je i komandant štaba.

“Srbijavode” su očistile korito Crnice na dva mesta, ali moguće je izlivanje bujičnih voda u selima kod Paraćina.

Zbog toga je naložena pripravnost komunalnoj inspekciji, policiji i predsednicima mesnih zajednica: da prate stanje i izveštavaju dežurnu službu policije o promenama i eventualnim opasnostima.

Komunalnom preduzeću je naloženo da pripremi džakove s peskom, a Direkciji za izgradnju da pripremi mašine i mehanizaciju privatnih lica, kao i pumpe za vodu i čamce za eventualnu evakuaciju.

Poverenicima u selima Gornja Mutnica, Izvor, Davidovac, Glavica, Zabrega, Striža, Krežbinac, Busilovac i Golubovac, gde ima problema s bujičnim vodama, naloženo je da lično upozore meštane. Štab je upozorio građane da uklone vredne stvari i drugu imovinu iz podruma.