Popović: Aferama prikrivaju da je Srbija pred krahom

Zamenik predsednika Demokratske stranke Srbije (DS S) Aleksandar Popović ocenio je danas da vlast stvara afere u javnosti kako bi prikrila činjenicu da se Srbija nalazi pred ekonomskim i nacionalnim slomom.

– To potvrđuju poslednje smene u policiji. Ako je neki pripadnik MUP-a kriminalac, rešenje nije samo u njegovoj smeni već i u pokretanju postupka radi utvrđivanja svih detalja o njegovim vezama sa kriminalom. Godinama se stvaraju afere, poput one o prisluškivanju
predsednika Nikolića ili sabotaži aviona vlade Srbije a nikad nismo saznali ko je odgovoran za sve to niti ko je iz državnog vrha kontaktirao sa Darkom Šarićem –  kazao je Popović na konferenciji u sedištu DS S-a u Beogradu.

On je ocenio da je trenutna sitaucija u Srbiji izuzetno loša i da odgovornost za to snosi isključivo vlada Srbije.

– U novembru 2012. godine, DS S je objavio proglas ‘Srbija je ugrožena’ koji je potpisalo više desetina hiljada građana i u kome smo upozorili da vlasti trguju suverenitetom zemlje. Današnja situacija je gora nego u novembru 2012. godine pošto je na delu opšti nasrtaj na teritorijalni integritet Srbije, ne samo na prostoru Kosmeta –  rekao je Popović.

Zamenik predsednika DS S-a je istakao da je “puzajuće” priznanje nezavisnosti Kosova od strane vlasti u Beogradu dovelo do uklanjanja barikada na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici i demonstracija Albanaca u južnom delu tog grada, pod sloganom “Ili mi, ili vi”.

– Najgore je to što vlada Srbije nije reagovala povodom poslednjih dešavanja u Kosovskoj Mitrovici. DS S je uvek bila opozicija svakom rešenju za Kosovo i Metohiju koje nije utemeljeno na rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 i vezano za misiju UNMIK. Zato smo uvek bili protiv izlaska Srba na izbore takozvane republike Kosovo, i kad je na vlasti u Beogradu bila Demokratska stranka i danas kada su na vlasti naprednjaci – kazao je Popović i dodao da su Srbi na Kosmetu prepušteni sebi.

Prema njegovim rečima, dok vlast najavljuje privatizaciju EPS-a i Telekoma, spoljni dug Srbije raste, a budžetski deficit i stopa nezaposlenosti su povećani u odnosu na 2012. godinu.

– Uvek smo se protivili privatizaciji tih preduzeća. Imajući u vidu činjenicu da javnost još uvek nije upoznata sa detaljima ugovora sa Etihadom o privatizaciji Jata, danas opravdano strahujemo da će i EPS i Telekom biti privatizovani na netransparentan način –  rekao je
Popović.

Komentarišući predlog Marka Jakšića da kandidat za predsednika DS S-a na predstojećoj stranačkoj skupštini bude Slobodan Samardžić, Popović je istakao da je pitanje lidera partije od “drugorazrednog značaja”.

– Mi smo se u DS S-u okupili oko politike a ne pojedinca. Postoji utvrđena procedura, po kojoj svaki opštinski odbor može predložiti kandidata za predsednika stranke. Jakšić je zaista predložio Slobodana Samardžića a o budućem predsedniku DS S-a, odlučićemo
na skupštini u oktobru –  kazao je Popović.

 loading...