PORAŽAVAJUĆA ČINJENICA: Više od 700.000 Srba nema NIJEDAN SVOJ ZUB u vilici!

zubi
pixabay.com

Istraživanje Instituta "Batut" pokazuje da više od 700.000 građana Srbije, odnosno svaki deseti, nema nijedan svoj zub u vilici! Stručnjaci ističu da odlazak kod stomatoga zavisi od razvijenosti zemlje, običaja, načina ishrane, ali i organizovanosti i dostupnosti zdravstvene zaštite...

 

Istraživanja i u svetu i kod nas pokazuju da nijedan sistem zdravstvene zaštite ne može da obezbedi dobro opšte zdravlje i zdravlje usta i zuba bez aktivnog učešća društva u celini. Ne samo stariji, već i veliki broj osoba u srednjim godinama, pa i mlađi ljudi, imaju malo svojih zuba.

Doktor Vojkan Lazić sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu kaže da je ukidanje sistema stomatološke zdravstvene zaštite, zbog redukcije sečenja troškova u domovima zdravlja, dovelo do toga da je sve veći broj osoba sa prisutnom krezubošću.

Pogotovo preventiva po domovima zdravlja i školama nije onakva kakva bi trebalo da bude i kakva je nekada bila, tako da se sve veći broj problema javlja, istakao je Lazić i dodao da se zbog toga kasnije otkrivaju karijesi.

Krezubost može da se javi u ranom životnom dobu. Razlozi su uglavnom loša oralna higijena i neodlasci kod zubara. Građani Srbije uglavnom idu stomatologu tek kada imaju nesnosan bol ili im se zub već raspada.

U osnovi karijesa su bakterije koje se nalaze u mekim naslagama, znači da je higijena broj jedan u prevenciji nastanka karijesa – istakla je profesor doktor Katarina Beljaković Ivanović sa Klinike za bolesti zuba pri Stomatološkom fakultetu u Beogradu, prenose “Novosti”.

Prema njenim rečima, operacioni mikroskop služi da fine strukture, koje su bile nedostupne oku, stomatolog može da vidi i uz pomoć tog uređaja dolazi se do mnogo sigurnije i predvidljivije terapije.

Stomatološki fakultet izdvaja određenu sumu za lečenje zuba građana, takođe i za protetiku, ali to nije dovoljno.

Za onaj sloj penzionera sa najmanjim primanjima od oktobra organizujemo izradu besplatnih totalnih i parcijalnih proteza – podsetio je dr Lazić.

Besplatne usluge, uz uput, dobijaju deca do 18 godina, studenti, trudnice. Pokvareni zubi izazivaju bolesti drugih organa, uglavnom srca, mozga, pluća i početak su različitih infekcija.loading...