PORAŽAVAJUĆI “TREND” U SRPSKOJ ATINI: Zbog ovakvih prizora na ulicama NOVOSAĐANE JE SRAMOTA

Uklanjanje grafita plaća se iz gradskog budžeta, a nadležni tvrde da im je veoma teško da pronadju počinioce.

Novi sad
Beta

Grafiti koji se ubedljivo najčešće pojavljuju i potrebno ih je uklanjati sa fasada u Novom Sadu su kukasti krstovi, izjavio je predstavnik Javnog komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo Ivan Nožinić.

To je zaista poražavajuće da se dogadja u gradu koji je pretrpeo velike žrtve upravo od strane fašista, posebno u zloglasnoj Novosadskoj raciji 1942. godine – rekao je Nožinić za novosadski informativni portal 021 (021.rs).

Naveo je da je u poslednje vreme povećan broj grafita usmerenih protiv Roma, a prvi put u većem broju pojavili su se i antiruski grafiti mržnje.

Gradsko zelenilo u svom sastavu ima i “antigrafiti jedinicu”, koja mesečno izlazi na teren izmedju 40 i 50 puta zbog grafita mržnje na fasadama zgrada u Novom Sadu.

Ta jedinica reaguje po nalogu komunalne policije i na terenu prekrečava grafite.

Kako navodi 021, bilo je i grafita uperenih protiv novinara, političara, migranata, izbeglica, Roma, muslimana, a jedinica je na terenu uklanjala i grafite političke organizacije Treća Srbija i ispostavila račun stranci, u iznosu od 135.601 dinara.

Uklanjanje grafita plaća se iz gradskog budžeta, a nadležni tvrde da im je veoma teško da pronadju počinioce.

Gradsko zelenilo poziva gradjane da, ukoliko primete natpise koji pozivaju na mržnju, takve slučajeve prijave isključivo Komunalnoj inspekciji – kazao je Nožinić.