Pored Nikolića pala petarda: ‘Opraštam im jer ne znaju šta rade’

Govor predsednika Srbije Tomislava Nikolića pred Spomenikom palim srpskim junacima u Kosovskom boju na Gazimestanu, danas je prekinut zbog uvredljivog skandiranja grupe mladih.

Veća grupa mladih prekinula je govor predsednika uzvicima „Izdali ste Kosovo”, „Tomo šiptaru”, „Vuline šiptaru”.

Istovremeno, druga grupa građana aplaudirala je predsedniku uz povike „Živeo Tomislav Nikolić”, „Živela Srbija”.

Nikolić je u više navrata pokušao da smiri situaciju rečima „Svi smo mi Srbi”.

Govor je prekinut, a policija nije intervenisala. Za vreme govora predsednika bačena i jedana petarda.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na spomen obležje kosovskim junacima na Gazimestanu i poručio da će Srbija i dalje nastaviti da se bori za svoju svetu zemlju i pregovarati sa svima.

Nikolić je, na obeležavanju Vidovdana, rekao da je Gazimestan sveta zemlja, da je tu pre 625 godina vođena odlučujuća bitka, kad su se kosovski junaci borili za slobodu svoje kuće i nejači.

On je rekao da je na tom mestu pristojnije da se ćuti, ali da ipak mora da kaže da će Srbija nastaviti svoju borbu i pregovarati sa svima.

– Srbija je odlučila – pregovaraće do kraja sa svima – istakao je Nilkolić.

Predsednik Srbije je poručio onima koji su zviždali i dovikivali mu da je izdajnik da su se 1389. godine posvađani srpski velikaši tu okupili kako bi se zajedno borili protiv silnog Osmanskog carstva.

On je pripadnike tih grupa, među kojima su se mogla videti obeležja Obraza i drugih organizacija, poručio da su bezumnici i da tako samo pokazuju kako se još uvek na Kosovu međusobno svađamo.

– Da su tako zviždali Lazaru kada ih je pozvao u boj, vi danas ne biste imali gde da dođete – rekao je Nikolić.

– Samo da ne dozvolimo da bude više sahranjenih kosovskih junaka, nego živih na Kosovu – istakao je Nikolić.

Nikolić je pre toga u svom govoru rekao da se danas na tom prostoru žive komšije Albanci koji tu grade kuće i obrađuju imanje i poželeo im sreću, ali i poručio da treba da znaju da grade na srpskoj zemlji.

– Sve što izgrade neka im ostane za večito, ali da znaju da grade na srpskoj zemlji – naglasio je Nikolić.

On je takođe poručio onima koji su zviždali i bacali sitne predmete ka govornici rekao da će sutra kada ih deca budu pitala šta su radili, reći da su nazivali izdajnicima one koji su pokušavali da pomognu i da će ih zato biti sramota.

– Vi ćete najbolje da spasavate Kosovo i Metohiju? Izvikaćete se i onda otići kući – rekao je Nikolić.

Pored Nikolića je u jednom trenutku pala petarda i on je zatim rekao da je sramota šta se radi kod spomen obležja kosovskim junacima i da „im oprašta jer ne znaju šta rade”.

Nikolić je govor završio obraćanjem Amfilohiju, rekavši da im oprašta jer sve su to srpska deca.

Pojedini pripadnici grupa su uzvikivali ime Vojislava Šešelja i „Izdali ste Kosovo”, ali je uprkos svemu tome što se dogodilo Nikolić prilikom dolaska dobio aplauz i prisustvovao parastosu koji su služili mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika raško-prizrenski Teodosije i vladika vranjski Pahomije.

Prisustvovali su i ministar pravde Nikola Selaković, ministar za rad Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predstavnici Srba sa Kosova.

Pre govora predsednika Srbije vladika Amfilohije je pozvao Srbe i Albance na KiM da nastave da žive zajedno i da sve bratime s ljubavlju i nazvao bezumnim zviždanje i negodovanje na Gazimestanu tokom govora predsednika Srbije.

Nikolić je stigao danas na Gazimestan a onda će u Gračanici prisustvovati otkrivanju spomenika Milošu Obiliću i razgovarati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Skupština opštine Gračanica odlučila je da spomenik srpskom junaku Milošu Obiliću, koji je 1999. godine srušen u Obiliću, bude postavljen na mestu na kojem je bio mozaik sa likom kraljice Simonide, na kružnom toku u centru te opštine.