Poslanici najviše vole Ruse: Prednjače naprednjaci i socijalisti

Poslanici Srbije su se rasporedili u 70 grupa za saradnju sa stranim državama, a najbrojniji je 'moskovski klub'.

U grupu prijateljstva sa Rusima prijavilo se čak 118 poslanika.

“Gužva” je i u klubu za saradnju sa Italijanima, gde ima 78 poslanika, tri manje ima “američka ekipa”, a 63 je u timu koji će da gradi veze sa Nemcima, pišu Novosti.

Najmanje interesovanje je za saradnju sa Južnoafričkom Republikom, Kuvajtom, Palestinom, Saudijskom Arabijom i Turkmenistanom. U grupama prijateljstva sa ovim zemljama nalazi se samo po četiri poslanika.

Ovako su se poslanici rasporedili u 70 grupa prijateljstava sa zemljama sa svih kontinenata. Tribuni su se dogovorili o spiskovima i ostaje da ih potvrdi Odbor za spoljne poslove.

Najviše predsedničkih mesta dobili su naprednjaci. Oni će voditi grupe prijateljstava sa Rusima (Aleksandar Martinović), Azerbejdžanom (Katarina Rakić), Alžirom (Saša Maksimović), Albanijom (Vladeta Kostić), Belorusijom (Dragomir Karić), Grčkom (Saša Mirković), Indijom (Aleksandar Jovičić), Iranom (Marjan Rističević), skoro svim zemljama EU, SAD (Biljana Pantić Pilja), Turskom (Zoran Babić)…

Socijalisti Novica Tončev, Vanja Vukić, Žarko Obradović i Branko Ružić i Dejan Radenković biće na čelu grupa za saradnju sa Bugarskom, Italijom, Kinom, Velikom Britanijom i Makedonijom. Poslanik SDP Ivan Bauer šef je tima za prijateljstvo sa Australijom. Za jačanje veza sa Japanom zadužen je Goran Đirić iz DS, dok će njegova koleginica Nataša Vučković sarađivati sa Francuzima. Na čelu tima koji će graditi veze sa Malteškim redom je Vladimir Marinković iz SDP.

Kada je reč o komšijama iz bivše Jugoslavije, u grupu saradnje sa Crnom Gorom prijavilo se 58 poslanika, Slovenijom 56, Hrvatskom 45, BiH 41 parlamentarac, a sa Makedonijom 26.

Prema skupštinskim pravilima, poslanici mogu da se prijave u koju god grupu žele. Njihov rad se svodi na saradnju između parlamenata, razgovore sa kolegama iz drugih zemalja, saradnju sa ambasadama…

Zanimljivo je da su se u grupu sa Rusima smestili skoro svi poslanici okupljeni oko naprednjaka i socijalista, a nijedan poslanik DS i NDS. Kod SAD naprednjaci nisu poslali toliko predstavnika, ali su u ovoj grupi skoro svi poslanici Pajtićeve i Tadićeve partije. Socijalista ima i kod Amerikanaca i kod Rusa.