Poslanici: Srbiju čeka promena Ustava

Srbiji predstoji usvajanje novog Ustava, najavili su danas poslanici Skupštine Srbije i naglasili da je potreban konsenzus o tome šta se menja, kao i da je to deo procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU).

– Promena Ustava je deo završne faze pristupanja EU, tako da nas promena ovog akta u svakom slučaju čeka – rekao je novinarima u Skupštini Srbije šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić.

On je rekao da se SNS zalaže za efikasniju, jefitiniju državu, kao i bolji, efikasniji i manji parlament od 150 poslanika, što je od ranije inicijativa te stranke na kojoj će insistirati.

– Ako mi planiramo da do 2020. godine budemo u EU prethodno ćemo morati da promenimo Ustav – rekla je poslanik Nove Srbije Dubravka Filipovski.

Prema njenim rečima, kada će se stvoriti politička volja i koji će se delovi Ustava promeniti u ovom trenutku je preuranjeno govoriti s obzirom da su privredni oporavak, ekonomska konsolidacija i saniranje posledica poplava sada na prvom mestu.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da pitanje Ustava ne treba svoditi na dnevno političku temu, već je potreban opšti konsenzus svih relevantnih političkih činilaca na sceni Srbije.

– Mi jesmo spremni za razgovor, ali moramo da imamo jasnu političku platformu, polaznu platformu šta je to što treba da promenimo – rekao je Milićević.

Šef poslaničke grupe Nove demokratske stranke Marko Đurišić ocenio je da postoje brojni delovi Ustava koje treba promeniti.

– Mi smo spremni da se uključimo u dijalog o promeni dela ili celog Ustava, ali nije na nama da pokrenemo tu vrstu dijaloga – rekao je Đurišić.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković je rekao da Ustav treba da se menja i da se o tome slažu sve političke stranke, kao i da ga “brani samo Vojislav Koštunica, a možda ni Koštunica”.