Posle afere ‘doktorat’ afera ‘devize’: Nikolićev savetnik osuđen za dilovanje

Predrag Mikić, savetnik predsednika Tomislava Nikolića, osuđen je zbog dilovanja deviza 1995. godine na zatvorsku kanu od godinu dana.

Mikić je osuđen zbog prodaje 12.000 nemačkih maraka.

Krivičnu prijavu protiv njega u avgustu 1994. godine podneo je Sekretarijat za unutrašnjih poslova u Nišu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo iz Zakona o deviznom poslovanju.

Dokumentacija nije sačuvana

 U dopisu javnog tužilaštva u Nišu, u koji je „Blic” imao uvid, jasno stoji da je protiv Mikića u septembru 1995. podignuta optužnica i da je sada aktuelni savetnik predsednika Tomislava Nikolića, tada bio osuđen na kaznu zatvora od jedne godine. U istom dopisu koji je izdat prošle godine navodi se, međutim, da „dokumetacija” iz tog postupka nije sačuvana, a u skladu sa rokovima čuvanja pravosnažno presuđenih predmeta. Mikić nije juče odgovorio na pitanje „Da li je i kada odležao zatvorsku kaznu?”

Protivno zakonu

Inače, po Zakonu o radnim odnosima posao u državnoj službi ne može dobiti lice koje je osuđivano za krivično ili kažnjivo delo, a o čemu računa treba da vodi BIA. U Bezbednosno informativnoj agencije nisu imali odgovor na pitanje da li je Predrag Mikić prošao proveru prlikom zapošljavanja na tu poziciju. Iz izvora bliskog bezbednosnim strukturama, saznaje se da BIA nema zakonsku obavezu da proverava ljude koje postavlja predsednik. U ovom slučaju to znači da je BIA mogla a i nije morala da proveri Mikića.

Predsedništvo ćuti

Pravnik koji je želeo da ostana anoniman upozorava i na pitanje o statusu Mikića u predsedništvu.

–  On je funkcioner i postavljeno lice aktom predsednika i važno je da li ima radni odnos u predsedništvu. Ako nema, onda se i ne tretira i ne podleže proverama kao ostali kandidati za posao u državnoj upravi – kaže sagovornik.

U Predsedništvu nisu rekli da li Mikić ima radni odnos u toj instituciji.